ABD Başkanı Barack Obama, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile 2014 yılında NATO Zirvesi yapmanın uygun olacağı yönünde karar aldıklarını belirterek, "Sekreter Rasmussen de gayretli bir şekilde 2014 NATO Zirvesi için ev sahibi ülkeyi belirlemek ve planlamaları yapmak için çalışıyor. Bu tarih, sadece Afganistan'daki operasyonlarımızın son aşamasını vurgulamakla kalmayacak, aynı zamanda Afgan halkı ve dünya güvenliği adına Afganistan hükümeti ile ortaklığımız kurduğumuz geleceğe dair bir tablo çizmemizi sağlayacak" dedi.
ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüştü ve ikili görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı.
Obama, görüşmelerinin en öncelikli maddesinin Afganistan olduğunu dile getirerek, Afgan güvenlik güçlerinin önemli ilerlemeler sağladığını ve bu konudaki çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.
Rasmussen ile görüşmelerinde, Afgan güvenlik güçlerinin etkili olması ve kendi sınırlarını korumasını sağlamak ve Afganistan'ın gelecekte terörizm için bir merkez olarak kullanılmayacağı noktasında NATO üyelerine güvence vermek için ABD ve NATO askerlerinin tamamen çekileceği 2014 yılı sonrasına yönelik ne tür adımların atılması gerektiği konusunu da ele aldıklarını dile getiren Obama, şunları söyledi:
"Tüm ilerlemenin kolaylaştırılmasını sağlamak için, gelecek yıl NATO Zirvesi'nin düzenlenmesinin uygun olacağında karar kıldık. Sekreter Rasmussen de gayretli bir şekilde 2014 NATO Zirvesi için ev sahibi ülkeyi belirlemek ve planlamaları yapmak için çalışıyor. Bu tarih, sadece Afganistan'daki operasyonlarımızın son aşamasını vurgulamakla kalmayacak, aynı zamanda Afgan halkı ve dünya güvenliği adına Afganistan hükümeti ile ortaklığımız kurduğumuz geleceğe dair bir tablo çizmemizi sağlayacak."
Obama, görüşmelerinde, siber güvenlik gibi yeni dünyanın yeni tehditleri karşısında NATO savunma kapasitesinin artırılmasının devamının önemini de konuştuklarını bildirdi.
Rasmussen de neredeyse 20 yıldır katıldığı operasyonlar sayesinde NATO güçlerinin hiç olmadığı kadar daha güçlü ve deneyimli olduğunu bildirerek, bu zorlu ekonomik dönemde bile NATO'nun kolektif ve çok taraflı savunmasının, herhangi bir ülkenin ulusal kapasitesinden çok daha etkili ve verimli olduğunu ifade etti.
Afganistan'da kısa zaman sonra bir "dönüm noktasına" ulaşacaklarını ve Afganlılarnın kendi ülkelerinin güvenliğinde başı çekeceğini ifade eden Rasmussen, NATO güçlerinin de destekleyici role geçeceğini kaydetti.
Rasmussen, "2014 yılı sonunda askerlerimizin misyonu tamamlanacak ve evlerine dönecekler. Afgan güvenlik güçleri, güvenlikle ilgili tam sorumluluğa sahip olacak ama biz de hala eğitim, danışma ve yardımlara devam edeceğiz. Bu nedenle, 2015 yılında kuralacak bir eğitim misyonu hazırlığı içindeyiz. Bu çok farklı bir misyon olacak, çok az sayıda asker ve eğitimciden oluşan muharip olmayan bir misyon" diye konuştu.