BEYRUT - Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan'da 20 aydır devam eden cumhurbaşkanı seçimi kriziyle ilgili, "General Avn yarıştan çekilme kararı vermediği sürece siyasi ve etik olarak onun adaylığının arkasındayız" dedi. 

Nasrallah, El Manar televizyonunda yaptığı konuşmada, 8 Mart siyasi bloğunun cumhurbaşkanı adayı ve Ulusal Özgürlük Hareketi lideri Mişel Avn'a desteğinin sürdüğünü söyledi.

Hasan Nasrallah, 14 Mart Hareketi'nden Müstakbel Partisi lideri Saad Hariri'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda 8 Mart grubunda yer alan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e kişisel yakınlığıyla bilinen Marada lideri Maruni Hristiyan Süleyman Franci'yi aday olarak öne çıkartmasıyla ilgili "Franci bizim eski müttefikimiz, eski arkadaşım ve aramızdaki güven sağlam. Paris görüşmesini bize açıkladığı zaman (Hariri'nin Franci ile geçen yıl sonunda Paris'te yaptıkları görüşme) ona dikkatli olmasını söyledim" ifadelerini kullandı.

Merkez partilerin, Avn ve Franci ya da Avn ile Hizbullah arasına fitne tohumu saçma peşinde olduğunu savunan Nasrallah, "Franci bizim cevabımızı sorduğunda eğer teklif ciddiyse ona bunun yeni bir gelişme olduğunu ve bunu General Avn ile konuşmamız gerektiğini söyledim" diye konuştu.

Nasrallah, "Franci'ye güvendiğimizi ve cumhurbaşkanlığı için gerekli karakteri taşıdığını belirttik ama ahlaki ve siyasi olarak Avn'ın adaylığının arkasındayız. Franci bu konuyu Avn ile de konuşmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde gerçekleşen temasların ele alınış şekli ve medyaya sızmasının ciddi ve gerçek diyaloğu önlediğini vurgulayan Nasrallah, "Paris görüşmesi 14 Mart ile 8 Mart arasında olumsuz etki oluşturdu. Bu görüşmeyle ilgili birçok söylenti var ama Franci bana ne dediyse ben ona inanıyorum" dedi.

Nasrallah, "General Avn'ın yarın seçilebileceğini bilsek parlamentoya gidip seçimlerde yer alırız. Ayrıca anayasal uzlaşı ve anayasal değişiklik taleplerimiz olmazdı. Bu talepler zaten cumhurbaşkanı adaylarının 8 Mart'tan olması nedeniyle yerine geldi" değerlendirmesinde bulundu.