LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda yeniden başlayan sürecin mümkün olan en hızlı şekilde ve her iki tarafın da yararına olacak bir çerçevede sonuçlandırılmasının en temel hedefi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ara bölgedeki Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, bugünkü liderler görüşmesinin çok verimli ve yararlı geçtiğini söyledi.

Nikos Anastasiadis’le birlikte gerçekleştirdikleri görüşmeyle kapsamlı müzakerelerin ilk adımını attıklarını ifade eden Akıncı, "toplantı sonrasında açıklanan metinde de görüleceği üzere liderler olarak sürece daha fazla katılmayı kararlaştırdıklarını" vurguladı.

Bunun yanı sıra, ayda en az iki kere kendilerinin de olacağı toplantıların yapılması hususunda uzlaştıklarına işaret eden Akıncı, müzakerecilerin daha sık bir şekilde bir araya geleceklerini ve liderlerin 28 Mayıs’ta yapacakları toplantıya hazırlık yapacaklarını kaydetti.

"Kimsenin zaman yitirmeye niyeti yok"

"Kıbrıs'ta hedef iki kesimli, iki toplumlu federal çözümü 11 Şubat 2014 uzlaşması çerçevesinde elde etmektir" diyen Akıncı,  "Bu çerçevede de hedefimiz mümkün olan en hızlı şekilde hareket etmektir. Kimsenin zaman yitirmeye niyeti yoktur" ifadelerini kullandı.

Bu yıl sonuna kadar bir çözüm yolu bulunursa bunun herkesi mutlu edeceğini ifade eden Akıncı, ay ve zaman söyleyerek bir takvim zorlaması içinde olmadıklarını, ancak herkeste oluşmuş "bir 47 yıl daha görüşmelerin devam etmesine kimsenin sabrı olmadığı" yönündeki ortak görüşe kendilerinin de katıldığını belirtti.

“Vize kağıtları artık doldurulmayacak”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in 28 mayın tarlasıyla ilgili koordinatları içeren bir belgeyi kendilerine sunduğunu, kendilerinin de bir süredir hükümetle işbirliği içinde çalıştıkları ve emniyet mensuplarıyla konuştukları kararı hem Rum Yönetimi’ne, hem de kamuoyuna duyurduklarını anlattı.

Geçişlerde kullanılan vize kağıtlarının artık doldurulmayacağını anlatan Akıncı, böyle bir gerekliliğin ortadan kaldırıldığını vurguladı.

“23 Mayıs’ta yeniden buluşacağız”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Anastasiadis ile 23 Mayıs Cumartesi günü yeniden buluşacaklarını belirterek, görüşmenin yer ve saatinin daha sonra bildirileceğini kaydetti.

Akıncı, ayrıca taraflar arasında ortak bir kültür komitesi kurmayı kararlaştırdıklarını belirterek, iki halk ve iki toplumun yakınlaşmasını sağlayacak en önemli araçlardan birinin kültür ve sanat olduğunu kaydetti.

"Görüşmeler çok olumlu bir havada geçti"

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis de görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Mustafa Akıncı ile görüşmelerinin “çok olumlu bir havada geçtiğini" belirterek, bu şekilde çalışarak çözüme ulaşabileceğine inandığını kaydetti.

İki tarafın güven yaratıcı önlemelerine ilişkin müzakerecilere önerilecek ve kararlaştırılacak bir dizi önlem üzerinde çalışmaları için yetki verdiklerini dile getiren Anastasiadis, "Muhtemelen 28 Mayıs’taki bir sonraki görüşmede vatandaşların gündelik yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik daha çok ve daha somut önlemler açıklayabiliriz” ifadelerini kullandı.