KAHİRE

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yasir Ali, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Suudi Arabistan ziyaretine ilişkin, ''Ziyaret sonrasında Kral Abdullah'ın Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan Mısırlılarla ilgili olumlu kararlar almasını umuyorum'' dedi.

Ali, Suudi Arabistan yönetiminin, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye, ülkedeki Mısırlı tutukluların sayısı ve işledikleri suçlar hakkında bilgi verdiğini belirtti. 
Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Suudi Arabistan'da yaşayan Mısırlılar, Suud Kralı Abdullah'ın, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ziyareti sonrası tutukluları serbest bırakacağını düşünüyor'' diye konuştu.

Suudi Arabistan'daki Mısırlı tutukluların dosyaları, Mısırlı avukat Ahmet el-Gizavi'nin tutuklanmasının ardından hukukçular ve aktivistler tarafından özel olarak inceleniyor. 
Aktivistler, umre yapmak amacıyla gittiği Suudi Arabistan'da uyuşturucu bulundurmak suçundan tutuklanan Gizavi hakkında, ülkedeki Mısırlı tutukluları savunduğu için böyle bir suçlamada bulunulduğunu öne sürüyor.

Mısırlı avukatın gözaltına alınmasının ardından, yüzlerce protestocunun Mısır'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde gösteri yapmasına Suudi yönetim büyükelçisini geri çekerek karşılık vermişti. Mısır ise tırmanan gerginliği azaltmak için Riyad'a bir heyet göndermişti.