KİŞİNEV

Hükümet karşıtı protestolar üzerine uzlaşma toplantısı çağrısında bulunan Moldova Parlamento Sözcüsü Adrian Kandu, muhalefet temsilcileri ile görüştü. Görüşmede, iktidara protestocuların talebini değerlendirmek üzere bugün saat 12.00’ye kadar süre verilmesi kararı çıktı. 

Kandu başkanlığında devlet rezidansında yapılan uzlaşma görüşmesine iktidarı temsilen Demokrat Parti adına Dmitry Dyakov, Liberal Parti adına Lilian Karp, muhalefet adına ise Sosyalist Parti Lideri Igod Dodon, Bizim Parti Lideri Renato Usatiy, Haysiyet ve Gerçek Platformu adına Andrey Nestase katıldı.

Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrasında Sosyalist Parti Lideri Igor Dodon, göstericilere yaptığı açıklamada, iktidara göstericilerin isteklerini yerine getirmesi için 22 Ocak Cuma saat 12.00’ye kadar süre verdiklerini belirterek, “İsteğimiz, Filip hükümetine yönelik Parlamento’da yapılan oylamanın iptal edilmesi ve erken seçimdir” dedi.

Protestolara devam çağrısı

Haysiyet ve Gerçek Platformu temsilcisi Renato Usatiy de göstericileri ertesi gün parlamento binası önünde toplanarak, protestolara devam etmeleri çağrısında bulundu.

Muhalefet liderleri, protestoculara hitaben yaptıkları konuşmalarda cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesi talebini desteklediklerini vurguladılar.

"Hükümet yasaldır, erken seçim için fazla neden yok"

Moldova Parlamentosu Sözcüsü Adrian Kandu ise yaptığı açıklamada görüşmelerde herhangi bir karara varılamadığını, her iki tarafın da farklı amaçları olduğunu söyleyerek, "diyaloğun" devam ettiğini ifade etti. Protestocuların Parlamento’nun feshedilmesi ve erken seçim istemelerine iktidarın olumlu cevap veremeyeceğini belirten Kandu, “Protestocular hükümetin legal olduğunu kabul etmiyorlar ve erken seçim istiyorlar. Erken seçim için çok fazla sebep yok. Hükümet yasaldır. Bu konuda uluslararası işbirlikçilerimiz ve diğer ülke liderleri dün olduğu gibi bugün de bizi takip ediyor” şeklinde konuştu.

En azından hükümete durumu istikrarlı hale getirmek ve başarısını göstermek için çalışma şansı verilmesi gerektiğine dikkat çeken Kandu, iktidar milletvekillerine muhalefetle yapılacak görüşme öncesinde durumu aktaracağını kaydetti.

Ayrıca Kandu, protestolar esnasında yasal sınırlar dışına çıkarak olay çıkaranların ve yaralanmalara neden olanların mutlaka cezasını çekeceğini de sözlerine ekledi.