KAHİRE - Mısır'da bazı aydınlar, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun IŞİD'e karşı yürüttüğü askeri operasyonlar konusunda, ülke yönetimine uyarıda bulundu.

Siyasetçi, hukukçu ve toplum önderlerinden oluşan bir grup Mısırlı aydın, ortaklaşa yayınladıkları açıklamada, "güvenilmez" olarak niteledikleri koalisyona, Mısır'ın sürüklenmek istendiğini savundu.

Açıklamaya imza atan aydınlar, sınırları ve tarafları belirlenmemiş, coğrafi çerçevesi çizilmemiş bir çatışmaya, ülkenin çekilmeye çalışılmasını endişeyle izlediklerini kaydetti.

Açıklamada, "Halkımız bu olayın ardından daha fazla yük, maddi külfet ve güvenlik kayıtlarıyla daha fazla zor duruma girmekten başka bir şey elde edemiyecektir" ifadeleri yer aldı.

Mısır'daki rejimin ağır bir şekilde eleştirildiği açıklamada, "baskıcı yönetimin, devleti ve halkı, babalarından kalan miras olarak görüp o şekilde davrandığı ve halkın denetimi ve vekilleri tarafından hesaba çekilmekten korkulmadığı" vurgulandı.

"Yönetimin, devletin tüm kurumlarına el koyarak, bunları kendi alet ve edevatı haline getirdiği, oysa büyük devletlerin bu yönetime bölgeye yönelik planlarını uygulatacağı bir 'piyon' olarak davrandığına" dikkati çekilen açıklamada, bu felaket koalisyonuna Mısır'ın katılmayı kabul etmesinin hemen ardından, karşılığında Birleşmiş Milletler'in (BM) darbenin liderine kapılarını açtığı savunuldu.

Aydınlar, tüm Mısır halkına, ülkenin çıkarlarını hiç hesaba katmadan büyük devletlerin çizdiği rollerin kabullenilmesine meşru her türlü yolla karşı koyma çağrısında bulundu. Devlet kurumlarının da sonucu belli olmayan bir maceraya ülkenin atılmaması için üzerine düşen görevi yerine getirmesi istendi.

Açıklamaya imza atanlar arasında, eski büyükelçi Vicdan Cephesi Başkanı İbrahim Yüsri, Gad Partisi Başkanı Eymen Nur, öğretim üyesi Seyf Abdülfettah, çok sayıda basın mensubu, milletvekili, aydın ve araştırmacı bulunuyor.