KAHİRE

Mısır'da Başbakan Hazım el-Biblavi'nin istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından görevlendirilen İbrahim Mihlib'in kuracağı hükümeti 3 ana problemin beklediği öngörülüyor.

Yol haritasının tamamlanması, geçiş sürecinin yönetimi ve güvenlik sorunlarının, kurulacak yeni hükümeti bekleyen başlıca problemler olduğu değerlendirmesinde bulunan uzmanlar,  ülkedeki siyasi krizin çözümünün hükümetin değil, rejimin elinde olduğunu ifade etti.

Haliç Araştırmaları Birimi Müdürü Abdulhalik Abdullah, yeni hükümetin esas görevinin, geçiş sürecini iyi bir şekilde yönetip cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerinin gerçekleştirilmesini sağlayarak yol haritasını tamamlamak olduğunu belirtti.

Mihlib'in kuracağı yeni hükümetin ekonomik ve sosyal problemlerle de karşı karşıya kalacağını ifade eden Abdullah, Mısır'daki krizden çıkmak için getirilecek siyasi çözümlerin hükümetin değil, mevcut rejimin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

El-Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Cemal Abdulcevat, hükümetin öncelikli hedefinin siyasi rejimin tamamlanması olduğunu ifade etti.

Son zamanlarda emniyet merkezlerini ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenlendiğini ve muhalif gösterilerde ölümlerin yaşandığını hatırlatan Abdulcevat, yeni hükümeti büyük güvenlik problemlerinin de beklediğini söyledi.

Abdulcevat ayrıca, yeni hükümetin karşılacağı problemler arasında ülkedeki enflasyon ve pahalılığın olduğunu da dile getirdi.

Sosyal ve Kriminolojik Araştırmalar Merkezi Siyasal Bilimler Profesörü İbrahim el-Beyumi Ganim, yeni hükümeti bekleyen problemlerin 25 Ocak devriminden sonra kurulan diğer hükümetlerin yaşadıkları sıkıntılardan çok farklı olmayacağını belirtti.

Ganim, ekonomik ve güvenlik problemlerinin yanı sıra, hükümetin önündeki problemler kapsamında Hedasi Barajı, dış ilişkilerin iyileştirilmesi ve yolsuzluğun bitirilmesi meselelerinin de olduğunu sözlerine ekledi.