KAHİRE

Mısır'da demokrasi yanlıları, ülkenin çeşitli kentlerinde düzenledikleri gösteri ve yürüyüşlerle 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeyi protesto etmeye devam ediyor.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak'ın çağrısı üzerine, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alınması ile sonuçlanan 3 Temmuz darbesini protesto etmek isteyen Mısırlılar, sabahın erken saatlerinden itibaren sokaklara döküldü.

Başta başkent Kahire olmak üzere İskenderiye, İsmailiye, Munufiye, Feyyum, Beni Suveyf, Dimyat, Şarkıyye, Dekahliye, Buheyra, Minya ve Süveyş'te düzenlenen gösteriler, güvenlik güçlerinin müdahalelerine rağmen sürüyor.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak kaynaklarından alınan bilgiye göre, polisin başkent Kahire'nin El-Heram bölgesinde yürüyüş düzenleyen darbe karşıtlarına açtığı ateşte Muhammed Baha (21) isimli genç hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Gösterilerde askeri darbe ve lider kadrosu lanetlenirken, Mursi'nin ülkenin tek "meşru" cumhurbaşkanı olduğu vurgusu öne çıkıyor. Gösterilerde sık sık protestolar sırasında öldürülenrin kanlarının hesabının sorulacağı yönünde sloganlar atılıyor.

Polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri kapsamında Tahrir, Rabia ve Nahda meydanları yaya ve araç trafiğine kapalı tutuluyor.

Öte yandan, İskenderiye'deki bir tren istasyonu ve Muntaza Karakolu çevresinde patlamaların meydana geldiği, olaylarda ölü ve yaralı bulunmdığı bildirildi.

196 kişi gözaltına alındı

Öte yandan, Mısır İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin çeşitli kentlerindeki gösterilerde, aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensubu 39 kişinin de bulunduğu 196 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Muhabir: Ekip, Hamdi Yıldız, Meryem Kasım, Muhammed Şadi