KAHİRE

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi üyesi Abdurrahman el-Birr'in de aralarında bulunduğu darbe karşıtı 10 kişi hakkında verilen idam kararı onandı, 37 kişi hakkında müebbet hapis cezası verildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Şibra el-Hayme Ceza Mahkemesi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 48 sanığın "şiddete teşvik, yol kesmek ve kalabalığa ateş açarak korku yaratma" suçlamasıyla yargılandıkları davada haklarında idam kararı verilen 10 kişi hakkındaki hükmü onadı. İdam kararı duruşmaya katılan 2 sanığın yüzlerine karşı okundu.

Tora'daki polis akademisinde görülen davanın duruşmasında 8'i gıyabi, 10 sanık hakkında verilen idam kararının temyize açık olduğu ifade edildi.

İhvan Rehberlik Konseyi üyesi Abdurrahman el-Birr, Ezher Üniversitesi İslam Tarihi Profesörü Cemal Abdulhadi, Islah ve Hukuk Heyeti Başkan Vekili Muhammed Abdulmaksud, eski milletvekili Muhammed İmaduddin, Kalyubiyye'deki İhvan yöneticilerinden Hişam Hafaci ve İmad Muhammed Fethi, Muhammed Ali Ebu Saade, Mustafa el-Bedri'nin idam kararları gıyabi olarak verilirken, İhvan liderlerinden Hüsam Mergını Tac ve Ezher Üniversitesi Davet Fakültesi eski dekanı Abdullah Berekat'ın ise idam kararları duruşmada yüzlerine karşı okundu.

Mahkeme heyeti başkanı Hasan Ferid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tac ile Berekat'ın yaklaşık iki hafta önce yakalandığına işaret ederek, "Söz konusu 2 sanık hakkında yargılanma icraatları yeniden uygulanacak" dedi.

Duruşma salonunda hazır bulunan sanıklar, karardan önce ve sonra "Ordunun kulları, biz şehadet talebeleriyiz", "Zafere kadar devrim", "Devrim, Mısır'ın tüm sokaklarında" sloganları attı.

Mısır yargı makamlarına göre, idam kararı gıyabında verilen sanıklar, yakalanıp mahkeme huzuruna çıkarıldıktan sonra yeniden yargılanıyor.

37 sanığa müebbet hapis

Aralarında Muhammed Bedii, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, darbe karşıtı Ulusal İttifak liderlerinden Safvet Hicazi, eski Gençlik Bakanı Usame Yasin, eski Tedarik Bakanı Basim Avde, eski milletvekili Muhsin Radi, Hürriyet ve Adalet Partisi liderlerinden Ahmed Muhammed Diyab bulunduğu 37 kişi hakkında ise müebbet (25 yıl) hapis cezası verildi.

Mahkeme, tutuksuz yargılanan, 18 yaşından küçük sanık Şihab Abdulhadi'yi ise 3 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Öte yandan mahkeme, haklarında hüküm verilen tüm sanıkların mallarına el konulmasının yanı sıra her birini yaklaşık 20 bin cüneyh (2 bin 850 dolar) para cezasına çarptırdı.

Mahkeme 7 Haziran'da görülen duruşmada 10 kişi hakkında verilen idam hükmüne ilişkin kararın müftüye gönderilmesine ve kararın 5 Temmuz'da sanıkların yüzüne okunmasına hükmetmişti.

Ordunun 3 Temmuz 2013'te yönetime müdahalesinin ardından darbe karşıtları, Kahire-İskenderiye güzergahında bulunan Kalyub kentinde "Ziraat yolu" olarak adlandırılan otoyolu kapatarak trafiğin aksamasına neden olmuş, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 2 kişi hayatını kaybetmiş, 35 kişi yaralanmıştı.