KAHİRE

Mısır'daki "Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak", toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulunarak, "Devrim, Fakir ve Mazlumların Umududur" sloganıyla düzenlenecek haftalık gösterilere katılmalarını istedi.

Ulusal İttifak'ın sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yapılan yazılı açıklamada, Mısır cadde, meydan ve sokaklarının özgürlük isteyen, azgınlığı ve zulmü reddeden özgür devrimcilerin kanlarıyla, hapishane ve tutukevlerinin gençlerle dolup taştığı, darbeci rejimin de fakir zengin gözetmeksizin halkın tüm kesiminden intikam almaya yöneldiği ve rejimi destekleyenlerin bile onun ateşiyle yandığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mısır'ın yoksul halkı yaşam sıkıntısı ve fiyat artışından öyle acı çekiyor ki insanlar artık (et istemiyoruz) diye haykırmaya başladı. Belki birkaç gün sonra (Ekmek ve su da istemiyoruz) diye haykıranları duyacağız. Halk açlığını yatıştıracak bir şey bulamıyor."

Değişim için devrimden başka bir çarenin bulunmadığı ifade edilen açıklamada, "Mısırlıların güvenliğini ve toplumsal adalet umudunu gerçekleştirmek ve onurlu bir yaşam elde etmek üzere zulme karşı devrim yapmak için şimdi önünüzde yol apaçıktır. Biz devrimin başarılı olacağından eminiz, siz de özgürlük çağrısından geride kalmayın" denildi.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından, demokrasi taraftarlarının gösterileri devam ediyor.

İhvan'ın kapatılması kararının durdurulması talebine red önerisi

Bu arada, Mısır Devlet Komisyonları/Komiserleri Kurumu'nun 2'nci dairesinin, İdari Mahkeme'ye, İhvan'ın temsilcisi Osman Anani'nin Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılması kararının durdurulması yönünde açtığı davayı reddetmesini önerdiği bildirildi.

Mısır mahkemesinden ismini vermek istemeyen bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Komisyonları/Komiserleri Kurumu'nun 2'nci dairesinin raporunda, İhvan'ın temsilcisi Anani'nin Müslüman Kardeşler Derneği'nin sosyal dayanışma bakanlığı veya başbakanlık tarafından kapatılması kararının durdurulması yönünde açtığı davayı reddedilmesini önerdiğini söyledi.

Kaynağa göre raporda, Müslüman Kardeşler Derneği'nin, Kahire'deki genel merkezini, ulusal güvenliğe karşı tehdit oluşturan ve yasak etkinliklerde bulunan yasaklı bir grubun karargahı olarak kullanılmasını sağladığı belirtildi.

Raporda, sosyal dayanışma bakanlığının, derneğin kapatılması yönündeki kararı, güvenlik güçlerinin dernekte ulusal güvenliği tehdit eden unsurların barındırıldığı istihbaratına dayanarak aldığı belirtildi.

Danıştay idare mahkemesinin 2'nci dairesi, Anani'nin, başbakanlık ve sosyal dayanışma bakanlığının Müslüman Kardeşler derneğini kapatma kararının durdurulması için açtığı davayı 1 Aralık tarihine ertelemişti.

Kahire Mahkemesi, 23 Eylül 2013'te, "İhvan ve ona bağlı tüm oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması, teşkilatının kapatılması, taşınır ve taşınmaz tüm mal varlıklarına el konulması" kararını almıştı. 

İhvan'ın mal varlığının idaresinden sorumlu hükümet komisyonu başkanı İzzet Hamis, Mısır'da, ocak 2014'ten bu yana bin 345 İhvan mensubunun mal varlığına el koyulduğunu açıklamıştı.