KAHİRE - Mısır'da geçen yıl yapılan askeri darbe sonrası ekonomik durumun gün geçtikçe kötüye gitmesi, halk arasında tepkilere neden oluyor. Halkın şikayetleri gıda maddelerindeki pahalılık ve yaşam şartlarındaki zorluktan dolayı artıyor.

AA'ya konuşan Mısırlılar ülkede darbe sonrası olumlu bir değişimin yaşanmadığını söylüyor. 

Kadınlar çocuklarını beslemek için ellerindeki paranın yetmediğinden şikayet ederken, erkekler de piyasada paranın olmadığını dolayısıyla hareket yaşanmadığını söylüyor. 

Kahire'de bir mahalle pazarında sebze satan pazarcı Ahmed Halili “Fiyatlar çok kötü, akaryakıt zammından dolayı fiyatlar yükseldi. Gençler çalışabilse, az da olsa işler yürür. Ancak gençlerin çalışacağı iş yok. Akaryakıt, ulaşım pahalı, piyasada para yok. Alışveriş yok dolayısıyla hareket yok” diyor.

Pazarda alışverişe gelen ev kadını Hiba Yusuf geçim sıkıntısını şu sözlerle anlatıyor:  

 “Domates pahalı, 4 ekmek bir cüneyh oldu. Ülkemizde değişen ne ki? Okul masrafları arttı. Birinin 6 ya da 7 çocuğu varsa nasıl doyursun çocuklarını? Etin kilosu 80 cüneyh, deve eti 60 cüneyh çocuklara kemik mi yedirelim?! Tavuk 20 cüneyh çocukları doyurabilmek için belki bir ay boyunca tavuk yemiyorum!”

Zeyneb Mısri ise elindeki 100 cüneyhle hangi ihtiyacı karşılayacağına dair şaşkınlığını “Bir kilogram kemikleri alınmış tavuk eti, 40 cüneyh, kanat 20 cüneyh, tavuk 25 cüneyh, biz hangi birine yetiştirelim. Kocam bana 100 cüneyh vermiş sebze mi, çocukların okul masraflarına mı, yetiştirelim. Şahsen benim 5 çocuğum var bunları ben nereden besleyeyim. Fiyatları bizlere ucuzlatmaları lazım. Başka türlü olmaz. Bu haramdır” diyerek dile getiriyor.

Mısır'da son dönemde akaryakıt zamları hayatın tüm alanlarına zam olarak yansıdı. Okul masraflarından, ulaşıma, sık sık kesilen elektrik faturalarına kadar hayatın hemen tüm alanlarında ve temel tüketim malzemelerinde yaşanan fiyat artışları dar gelirli Mısır halkının belini bükmeye devam ediyor.