GAZZE

Gazze Ablukayı Kırma ve Yeniden İmar Heyeti Sözcüsü Alaaddin el-Batta, Mısır yönetimini Refah Sınır Kapısı'nı umreciler için açmaya çağırdı.

Gazze Limanı'nda basın toplantısı düzenleyen Batta, Gazze Şeridi sakinlerinin iki yıldan bu yana Refah Sınır Kapısı kapalı tutulduğu için umre ibadetini yerine getiremediğini belirterek, "Bütün uluslararası yasalar ve sözleşmeler, ibadet kapsamında seyahat özgürlüğü sağlamaktadır." dedi.

"İnsani bir cinayet"
Batta, Gazzelilerin umre ibadetini yapabilmesi ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye Refah Sınır Kapısı'nın açılması yönünde gerekli talimatları verme çağrısında bulunarak, "Sınırın kapalı tutulması, Filistin halkına karşı işlenen dini ve insani bir cinayettir." diye konuştu.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, daha önce yaptığı açıklamada, Ramallah yönetiminin Gazze Şeridi'ne dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde sınır kapısını sürekli olarak açacaklarını belirtmişti.