KAHİRE

Mısır ordusu, Sina'nın kuzeyindeki Eş-Şeyh Zuveyd, Refah ve el-Ariş bölgelerinde silahlı gruplara karşı başlattığı operasyonların birinci aşamasının sona erdiğini, bölgede kalkındırma çalışmaları için ikinci aşamanın başladığını duyurdu.

Ordudan yapılan ve Mısır devlet televizyonunda yayınlanan açıklamada, "Silahlı kuvvetler 16 gün boyunca Sina'dan terörün kökünü kazımak için askeri operasyonlar düzenledi. Operasyonlarda amaçlanan hedeflerin gerçekleşmesiyle bugün operasyonların ana aşaması sona ermiştir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, operasyonlarda, silahlı kişilerin sığındığı ve saldırı için hareket ettiği barınak ve tünellerin yanı sıra çok sayıda araç ve motosiklet, büyük miktarda silah, mühimmat ve patlayıcının imha edildiği, Refah, Şeyh Zuveyd ve Ariş ile buralara bağlı çevre köylerde tüm yolların kontrol altına alındığı kaydedildi.

Ayrıca, operasyonların birinci aşamasının tamamlanmasının ardından Sina'da kalkınma çalışmalarına uygun ortam hazırlamak için ordunun operasyonların ikinci aşamasını uygulamaya başladığı aktarıldı.

Kuzey Sina'da, Kasım 2014'te terör örgütü DAEŞ'e biat ettiğini duyuran ve daha sonra adını Sina Vilayeti olarak değiştiren Ensar Beyt el-Makdis adlı örgüt gibi bazı silahlı grupların etkin olduğu belirtiliyor.

Mısır ordusu ve emniyet teşkilatı, Eylül 2013'ten bu yana başta Kuzey Sina olmak üzere birçok ilde "terörist" olarak adlandırdığı unsurlara yönelik "güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenledikleri" gerekçesiyle operasyonlar düzenliyor.