KAHİRE  - Mısır, Filistin ile İsrail arasındaki gerilim ve şiddet olaylarının tırmanmasından "derin kaygı" duyduklarını açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedr el-Abdulati tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, Mısır'ın, Filistin ile İsrail arasında yaşanan gerilim ve şiddet olaylarının devam etmesinden derin kaygı duyduğu ifade edildi.

Açıklamada, sivillerin savaşın acılarından uzak tutulması, sivil kayıplar yaşanmaması için tarafların sağduyulu olması, karşılıklı şiddet olaylarından tamamen ve derhal uzaklaşılması, şiddete ve karşı şiddete kayılmaması istendi.

Durumun karmaşıklaşmasının, meşru uluslararası kararlar ve Arap Barış Planı çerçevesinde, Filistin halkının taleplerini gerçekleştirmeyi, başkenti doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurulmasını hedefleyen müzakerelere (Filistin ve İsrail arasındaki barış müzakereleri) dönülmesini daha da zorlaştıracağı kaydedildi.

Filistin ve İsrail tarafından 2012 yılında imzalanan ateşkese bağlı kalınması talep edilirken, adaletin sağlanması için iki tarafın doğrudan iletişime geçmesi gerektiğine değinildi.

Mısır'ın daha fazla kan akmasına engel olmak için tüm bölgesel ve uluslararası taraflarla işbirliği içinde yoğun çaba sarf ettiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, uluslararası toplumun, Filistin davasına çözüm bulma konusundaki görevini yerine getirmemesi nedeniyle şiddetin tırmanmasındaki sorumluluğunu üstlenerek, tüm askeri operasyonların durması için ciddi ve somut adım atması, müzakerelerin ciddi ve bir takvim çerçevesinde yeniden başlatılmasını güvenceye alması gerektiği vurgulandı.

İsrail'in Koruyucu Hat adı altında başlattığı operasyonda 27 Filistinli hayatını kaybetmiş, 204'ü yaralanmıştı.

İsrail, 14 Kasım 2012'de Gazze'ye hava, kara ve deniz saldırıları başlatmıştı. Daha sonra Filistinli gruplarla anlaşmaya varan İsrail, 21 Kasım'da ateşkes ilan etmişti. İsrail'in 8 gün süren saldırılarında 190 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık bin 500 kişi de yaralanmıştı.