LONDRA

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, telefon görüşmesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen ay göreve gelen İngiltere Başbakanı Theresa May'i tebrik ederek başarı dilediği, ayrıca liderlerin İngiltere-Rusya ikili ilişkilerine odaklandıkları kaydedildi.

"Başbakan May, Rusya ile İngiltere arasındaki ilişkinin önemine dikkati çekti." ifadesi kullanılan başbakanlık açıklamasında, May'in, bazı konularda Rusya ve İngiltere'nin, farklı görüşlere sahip olmasına rağmen, açık ve dürüst iletişim yoluyla, her iki tarafı da ilgilendiren sorunları ele alınabileceğini vurguladığı aktarıldı.

Açıklamada, "Başbakan May ve Devlet Başkanı Putin, Rus ve Britanya halklarının terörizm ortak tehdidiyle karşı karşıya olması ile özellikle havacılık güvenliğinde işbirliğinin uluslararası terörle mücadele çabalarında hayati önem taşıdığı konularında hemfikir oldu. İkili, önümüzdeki ay yapılacak G20 Zirvesi'nde birbirlerini görmek için sabırsızlanıyor." ifadeleri kullanıldı.

Rusya'ya ait savaş uçaklarının zaman zaman İngiltere hava sahası yakınlarında uçuş yapması önceki yıllarda iki ülke arasında gerilime yol açmıştı.

Rusya'nın askeri gücü

Bu arada İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Times bugünkü sayısında, İngiliz ordusu tarafından Rusya'nın askeri varlığına ilişkin hazırlanan bir raporu okuyucularıyla paylaştı.

Times'ın haberinde, olası bir gerginlikte, kullandığı teknoloji ve propagandayla Rusya'nın İngiliz ordusunu alt edebilme kabiliyetinin mevcudiyetine dikkat çekilirken, ayrıca rapordaki bulgular bağlamında, hava savunma sistemleri ile füze fırlatma sistemleriyle Rus teçhizatının İngiliz ordusununkinden çok daha güçlü olduğu belirtildi.