MADRİD - İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Suriyeli muhaliflerden oluşan bir heyeti Madrid'de kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı'na ait Viyana Sarayı'nda yapılan görüşmede Bakan Margallo, ilk defa Suriyeli muhaliflerle görüşme olanağı buldu. 

Basına yapılan açıklamada Margallo, ''Suriye'de hedef, rejim değişikliği, demokrasiye geçiş ve özgürce seçimlerin yapılmasıdır'' dedi. Suriyeli muhaliflere desteklerini yinelediklerini belirten İspanya Dışişleri Bakanı, buna rağmen muhaliflerden ''meşru arabulucularını belirlemesini, daha iyi koordine olmalarını ve demokrasinin temellerine karşı çıkan aşırı grupları reddetmelerini'' istedi. 

Margallo ayrıca, Suriye'de çatışmaların son bulması ve insani yardımın ülkeye girişinin garanti edilmesi için Arap Birliği'nin ortaya koyduğu öneriyi desteklediklerini belirterek, bakanlığındaki departmanlara ''Özellikle Türkiye'deki Suriyelilere insani yardım gönderilmesi için çalışma başlatın'' talimatını verdiğini açıkladı. 

Bu arada görüşme sırasında Suriyeli muhaliflerin uzun zamandır dile getirdikleri, Madrid'deki Suriye Büyükelçiliği'nin kapatılıp, büyükelçinin sınır dışı edilmesi taleplerini yineledikleri bildirildi. Margallo ise Madrid'deki Suriye Büyükelçiliği'nin kapatılmasının şu anda yarar sağlamayacağını savunarak, bunun ''Suriye'deki şiddetin durmasını sağlamaya yönelik çalışmalara zarar verebileceğini ve büyükelçiliğin kapatılması gibi çok önemli bir kararı almadan önce beklemek gerektiğini'' vurguladı. Margallo, ''Eğer sadece fayda sağlayacaksa, 5 dakikada kapatalım'' dedi.

Öte yandan Suriyeli muhalifler grubunun sözcüsü Ussama Jandali de İspanya Dışişleri Bakanı'nın gerekçelerini anlayışla karşıladıkları ancak, Madrid'deki Suriye Büyükelçiliği'nin kapatılmasının muhaliflere ''moral ve siyasi güç veren bir jest olacağını'' söyledi.