ANKARA 

Türkiye'nin (Moritanya) Nuakşot Büyükelçisi Musa Kulaklıkaya, Mali'deki askeri operasyonların etkilediği komşu ülke Moritanya'da sığınmacı sayısının 70 bine ulaştığını, ülkelerinden kaçan Malililerin "etnik temizlik ve intikam"dan endişe ettiklerini bildirdi.

Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplara karşı geçen ay Fransız ordusunun öncülüğünde başlayan, Maliordusu ve bölge ülkelerinin askeri güçleriyle desteklenen harekat devam ederken, çatışmalardan etkilenen Malililerin komşu ülkelere göçü de sürüyor.

Mali'nin en uzun sınırı olan komşularından Moritanya'daki durum hakkında AA muhabirine bilgi veren Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Kulaklıkaya, Moritanya'ya sığınan Malili sığınmacı sayısının 70 bine yaklaştığını bildirdi. Mali'de geçen ay askeri operasyonların başlamasının ardından sığınmacı trafiğinin devam ettiğinin aktaran Büyükelçi Kulaklıkaya, Moritanya'daki sığınmacı kamplarına her gün 300 ila 500 arasında Malili geldiğini anlattı.

Kulaklıkaya, Mali'den ayrılan vatandaşların "etnik temizlik ve intikam korkusu" taşıdıklarını dile getirdi.  

Sığınmacı kamplarında kalanların çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu kaydeden Kulaklıkaya, kamplarda sığınmacılarla ilgilenmek üzere 42 uluslararası kuruluşun 500 civarında personelle faaliyet gösterdiği, yardımların Birleşmiş Milletler (BM) koordinasyonunda yapıldığı bilgisini paylaştı. 

Kulaklıkaya, Moritanya hükümetinin sınırlı kaynakları nedeniyle sığınmacılara BM'den yardım sağlandığını, Fas ve Cezayir gibi bazı ülkelerin de zaman zaman katkıda bulunduğunu söyledi.

Moritanya hükümetinin Mali ile olan uzun sınırın güvenliğini sağlamaya çalıştığını belirten Kulaklıkaya, "Mali'deki silahlı unsurların yaklaşık 2000 kilometreyi bulan sınırdan Moritanya'ya geçmesinden endişe duyuluyor. Bu nedenle Moritanya sınıra ciddi miktarda asker yığınağı yapmış durumda. Ayrıca, ülke içinde güvenlik önlemleri ve yol kontrolleri artırıldı" ifadesini kullandı.