NOVAKŞOT-FASSALA - Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplardan Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) Ulusal Geçiş Konseyi Basın Sorumlusu Musa Ağ et-Tahir, ''Mali ordusu, ele geçirdiği bölgelerde Tuareg ırkına yönelik soykırım yapıyor'' iddiasında bulundu.

Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesinden bu yana Moritanya'daki Embera mülteci kampında bulunduğunu ifade eden Tahir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, '' Mali ordusunun kontrolü ele geçirdiği bölgelerde Tuareg ırkına yönelik katliam yaptığını iddia ederek, ''MNLA'nın, Kidal halkını soykırıma maruz bırakması mümkün değil. IrkçıMali güçleri Kidal bölgesine girdiği durumda savaşmaya hazırız'' dedi.

MNLA liderlerinden Ahmed Ag Hamama da Kidal bölgesinin halen MNLA'nın elinde olduğunu vurgulayarak, silahlı grupları bölgeden çıkarmak için Fransa ve Afrika güçlerinin yanında savaşacağını bildirmişti.

MNLA, Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesinin ardından 28 Ocak'ta yaptığı açıklamada,  Kidal, Teselit, Liri, Ayn Halil, Enifeys, Tinazavatın, Teysit, Telateyit kentlerini kontrol altına aldığını belirtmişti.

''15 kişi idam edildi'' iddiası

Fransa'nın müdahalesinin ardından Mali'nin Timbuktu kentinden kaçarak Moritanya sınırına gelen Abdi Veled Nacim  ''Arkadaşım, Tuareg ve Araplardan 15 kişinin Mali ordusu tarafından idam edildiği haberini verdi. Bu 20 kişi Timbuktu'da kalan son Tuareg ve Arap etnik kökenli insanlardı'' dedi.

Geriye kalan 5 kişiden haber alınamadığını belirten Nacim ayrıca, ''Mali ordusu, şehirdeki Arap ve Tuareglere ait evlerin tümünü yıktı'' ifadelerini kullandı.

Af Örgütü'nden Mali raporu

Uluslararası Af Örgütü, hem Mali ordusunun hem de silahlı grupların Mali'de ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduğunu açıkladı.

Af Örgütü uzmanlarının, Mali'ye yaptığı 10 günlük ziyarette edindiği gözlemler ve elde ettiği kanıtların ardından yayımlanan raporda, Mali ordusunun insan hakları hukukuna aykırı hareket ettiğini, ''İslamcı silahlı grupların'' da insan hakları ihlallerinde bulunduğunu, çatışmalarda çocuk askerler kullandığını bildirildi.

İnsanların, Mali ordusunun, silahlı gruplarla bağlantıları olduğu gerekçesiyle ve ten renkleri ya da etnik kökenleri nedeniyle bazı sivilleri hedef aldığını anlattığını bildiren örgüt, Mali ordusunun keyfi tutuklamalar da yaptığını kaydetti. Örgüt, gözaltında dövülen ya da kötü muameleye maruz kalan bazı kişilerle görüştüğünü belirtti. 

Sivil ölümler soruşturulmalı

Uluslararası Af Örgütü'nün bölgeye giden Mali ile ilgili araştırmacısı Gaetan Mootoo, Mali'de çatışmalar devam ederken tarafların uluslararası insan haklarına uyması, sivil ölümlerle ilgili acilen bağımsız bir soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.