BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı, Mali'de Ocak 2012'den bu yana işlendiği iddia edilen suçlara ilişkin soruşturma açtı.

UCM'den yapılan açıklamada, savcının Mali'de cinayet, tecavüz ve işkencenin de içinde bulunduğu suçları soruşturacağı kaydedildi.

Açıklamaya göre, savcı Fatou Bensouda, Mali'deki çatışmaların her aşamasında farklı silahlı grupların aşırı şiddet kullanarak insanların acı çekmesine neden olduklarını, bu çatışmalarda işlenen suçların Roma Statüsü'ne göre savaş suçu mahiyeti taşıdığını düşündüğünü belirtti.
Bensouda, tarafsız bir soruşturma yürüteceklerini ve işlenen suçların faillerinin yargı önüne çıkmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Merkezi Hollanda'da bulunan UCM, ''soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçları'' gibi suçların faillerini yargılıyor.

İngiltere'de Mali sorgusu

Mali operasyonuna lojistik destek veren İngiltere'de basın, Fransa'nın "terör saldırılarının hedefi olabileceği" yorumunu yapıyor.
Sivil toplum kuruluşları, İngiliz hükümetinin operasyona desteğini eleştiriyor.

Fransa ilave savaş helikopterleri gönderiyor

Mali'ye askeri müdahalede bulunan Fransa, başta ilave savaş helikopterleri olmak üzere bu ülkedeki askeri mühimmatını giderek artırıyor.

Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Thierry Burkhard, ''Mali'ye gönderilen ilave birliklerin havadan helikopterlerle çatışma bölgelerine indirildiğini'' belirterek, bu ülkede konuşlandırılan Gazelle ve Tigre modeli savaş helikopterlerinin sayısının artırıldığını bildirdi.