ÜSKÜP  - Türk İşbirliği ve Koordinasyona Ajansı (TİKA), 2006 yılından beri faaliyet gösterdiği Makedonya'da hayata geçirdiği projelerle ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyor.

TİKA, 2006 yılından beri faaliyet gösterdiği Makedonya'da eğitimden sağlığa, tarımdan altyapıya, tarihi eserlerin restorasyonundan iletişime farklı alanlarda hayata geçirdiği 457 proje için toplam 22 milyon avro harcadı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makedonya'daki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Tiryaki, 2014 yılının kendileri açısından son derece iyi geçtiğini belirten Tiryaki, temsil açısından önemli bir yıl geçirdiklerini, her geçen yıl kendilerini geliştirerek yollarına devam ettiklerini söyledi.

Geçen yıl Kocacık'ta, Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'ye ait anı evinin ve Manastır Askeri İdadisi'nin restorasyonu projelerinin açılışlarını yaptıklarını hatırlatan Tiryaki, eğitim alanında gerçekleştirdikleri projeler kapsamında da Makedonya'nın farklı bölgelerinde dört ilkokul ve bir lisesinin yenilendiğini, bazı üniversitelere teknik donanım desteği sağlandığını,  bin 400 kişiye Türkçe kursu ve  öğrencilere burs verildiğini ifade etti.

Tiryaki, işsizliğin özellikle ülkenin doğusunda büyük bir sorun olduğuna işaret ederek, "Oradaki halkın ekonomik olarak kalkınması için küçük çaplı projeler de gerçekleştiriyoruz. Daha önceden yaptığımız arıcılık projesinin biraz daha mikroya indirerek, yaklaşık 35 aileye ekipman ve arılar temin edildi. Bu proje sayesinde, her aileye ayda en az 200 avro katkı sağlanıyor" dedi.

17 proje devam ediyor
 
Manastır'daki İshakiye Camisi ve Struga'daki Kebir Çelebi Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarının sürdüğünü anımsatan Tiryaki, restorasyon çalışmalarının tamamlandığı Radanya'daki Mahmut Ağa Camisi'nin resmi açılışının önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.

Tiryaki, geçen yıl başlatılan ve halen devam eden 17 proje olduğunu belirterek, şunları aktardı:

"Üsküp'te bulunan üç tane camimizin, Sultan Murad, Alaca ve Hüseyin Şah camilerinin, restorasyonlarının projelendirmeleri tamamlandı. Önümüzdeki günlerde ikisinin restorasyonuna başlamayı düşünüyoruz. Bunlar Alaca Camisi ve Hüseyin Şah Camisi. Bu iki caminin restorasyonu tamamlandıktan sonra da Sultan Murad Camisi'nin restorasyonuna başlayacağız."

Makedonya'da, 2006 yılından beri faaliyet gösteren TİKA, 22 milyon avro tutarında 457 proje gerçekleştirdi.

TİKA, eğitim alanında 175, sosyal alanda 125, alt yapı alanından 107, su alanında 12, sağlık alanında 8, iletişim alanında 16, ulaştırma alanında 9, tarım alanında 5 proje gerçekleştirdi.