Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, İsrail'in Lübnan'a ait geniş tarım arazilerini mayın döşeyerek tahrip ettiğini belirtti.

Lübnan Tarım Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün, 'Dünya Gıda Günü' dolayısıyla başkent Beyrut'ta ortaklaşa düzenlediği ''Tarımsal Kooperatifler Dünyayı Besler'' başlıklı konferansa katılan Süleyman, İsrail'i, Lübnan tarım arazilerini, tarıma elverişsiz hale getirmekle suçladı.

Cumhurbaşkanı Süleyman, ''İsrail kurulduğu günden bu yana Lübnan'a ait arazileri tahrip etmekten vazgeçmedi. Lübnan'daki tarım arazilerine mayın döşemek gizli işgal değil midir?'' şeklinde konuştu. 

Süleyman, ''uluslararası kararların uygulanmasını sağlayacak bir mekanizmanın oluşturularak, işgalcilerin uluslararası irade karşısında geri adım atmasının sağlanması'' çağrısında bulundu. 

Dünya nüfusunun üçte birinin 'gıda sıkıntısı' çektiğine değinen Süleyman, dünyada adil bir paylaşımın gerekli olduğunu, tarımın geliştirilmesi için gerekli ilginin gösterilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. 

Öte yandan konferansta konuşan Lübnan Tarım Bakanı Hüseyin Hac Hasan, tarımın önemine değinerek, Lübnan'da 2009 yılında 28 milyon dolar olan tarım bütçesinin, 2012'de 71 milyon dolara yükseldiğini, tarım alanında verilen hibe ve kredi miktarının toplamda 106 milyon dolar'a ulaştığını kaydetti.