TRABLUS - Muammer Kaddafi'nin devrildiği Libya devrimi sonrasında, Ulusal Geçiş Konseyi üç renkli (kırmızı, siyah ve yeşil) bayrakta karar kılmış olsa da, devrimin 2. yıldönümü kutlamalarında meydanlarda çok sayıda bayrak vardı.

Her bir grup bu bayrakları kendi siyasi, kültürel eğilim ve isteklerini ifade etmek için kullandı. Yeni devletin federal bir sistemle yönetilmesini isteyen Senusiler Bingazi ve el-Marc şehirlerindeki kutlamalarda, siyah şerit üzerinde ay ve 5 yıldız bulunan bayrağı kullandılar.

Berberi kökenli olan ve ülkenin batısındaki Cebel Nefuse'de yaşayan Amazikler ise, Kaddafi yönetimine karşı ayaklandıkları ilk günden itibaren üç renkli (mavi, yeşil, sarı) bayrak kullanıyor.

Amazik kökenli Ahmed Ebu Aside, ''Mavi sahil bölgesinde yaşayan Amzikleri, yeşil dağlarda yaşayanları, sarı ise çölde yaşayanları anlatıyor.

Bayrağın ortasında 'kökler' anlamına gelen Azoran kelimesinin ilk harfi kırmızı renkle yazılıyor, buradaki kırmızı da köklerimizi korumak için akıtılan kanları sembolize ediyor'' diye konuştu.