ROMA 

İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi'nin, üyesi olduğu Özgürlüğün İnsanları Partisinin (PDL) Letta'ya güven oyu vereceği yönündeki açıklamasının ardından yapılan oylamada, Letta hükümetine, 321 üyeli senatoda 230'u aşkın "evet" oyu çıktı. Bu sonuçla Letta, 5 aydan beri iş başındaki hükümeti için gerekli olanın çok üstünde bir oy aldı.

İtalya'da, Berlusconi'nin geçen hafta Letta kabinesindeki beş bakanın istifasını istemesiyle başlayan siyasi kriz, Letta'yı, geniş tabanlı koalisyon hükümeti için parlamentodan güvenoyu istemek zorunda bırakmıştı.

Berlusconi'nin, hükümete güvenoyu verilmemesi yönünde daha önce yaptığı çağrılara karşın, kendi partisi PDL Genel Sekreteri ve hükümette Başbakan Yardımcılığı ile İçişleri Bakanlığı görevlerini üstlenen Angelino Alfano'nun da aralarında bulunduğu 40 kadar PDL senatörü hükümet lehinde oy kullanacaklarını açıklamıştı.

Ancak Berlusconi, senatodaki güven oylamasından önce önemli bir geri adım atarak, partisinin koalisyon hükümetini destekleme kararı aldığını duyurmuştu.

İtalya'da 2013 yılında iş başına gelen koalisyon hükümeti, ortanın solunda yer alan Letta'nın mensubu olduğu Demokrat Parti, siyasi yelpazenin sağında yer alan Berlusconi'nin partisi PDL ve merkeziyetçi Medeni Seçenek Partisi'nden oluşuyor.