MADRİD 

Madrid'deki Viyana Sarayı'nda yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Ukrayna çok karışık bir sorun ve bu durumu kurtarmak için hepimizin yasaları esas alması gerekiyor'' dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da yaşanan olayları ve Rusya'nın tavrını dün çok açık bir şekilde açıkladığını vurgulayan Lavrov, "Uluslararası toplum, silahlı kişilere karşı zamanında müdahale edemedi. Çok geç kaldı" şeklinde konuştu. 

"Bir uluslararası misyonun Kırım'da Rus askerlerinin olmadığını onaylamasını Rusya kabul eder mi?" sorusuna ise Lavrov, "Bunu bize değil. Kırım Özerk Yönetimi'ne sormalısınız. Ukrayna parlamentosu tüm toprağı kontrol edemiyor" cevabını verdi. "Bu durumu yaratanlar bir çıkış yolu bulmak zorunda kalacak. 21 Şubat'ta imzalanan anlaşma yerine getirilmeli. Kimse kandırılmamalı" diyen Rusya Dışişleri Bakanı, "Batılı dostlarımız oyunun ne olduğunu gayet iyi biliyorlar" diye ekledi. 

Lavrov, Karadeniz'deki Rus filosunun "özel alarm"da olduğunu ve bölgeyi kontrol ettiklerini belirterek, "Ukrayna'da yaşanan kötü örneklerin salgın olması büyük olasılıktır ve Ukrayna'da yaşayan Ruslardan kimsenin zarar görmesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

Lavrov ayrıca, Paris'te yapılan Lübnan için Uluslararası Destek Grubu toplantısında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Ukrayna krizini görüşeceğini bildirildi. 

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo da Ukrayna konusunda Lavrov'a ''Önceliğimiz Ukrayna'da ulusal ve uluslararası yasalara, ulusal egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve sınırların ihlal edilemeyeceğine saygı gösterilmesidir'' mesajını ilettiğini söyledi. Margallo, ikinci önceliklerinin de AB ve Rusya arasındaki çatışma ortamının yerini diyaloğa bırakması olduğunu söyledi.

"Uluslararası toplumda Rusya çok önemli bir aktördür" diyen Margallo, İran'ın nükleer sorununun çözümüne ve Suriye'nin kimyasal silahlarının imha edilmesine ilişkin anlaşmalarda Rusya'nın olağanüstü bir rolünün olduğunu savundu. 

Margallo ve Lavrov, Lübnan için Uluslararası Destek grubu toplantısına katılmak için bugün Paris'e gidecek.