ERBİL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği(UNHCR), ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kuzey Irak'a sığınan mülteciler için nakdi yardım kampanyası başlattı.

Divan Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan UNHCR Mülteciler Konseyi Kuzey Sorumlusu Büşra Hali Buta, bugüne kadar Kuzey Irak'a 74 bin 352 mültecinin sığındığını söyledi.

Bölgeye giriş yapan Suriyeli sayısının her geçen gün artmasından dolayı nakdi yardım yapılması gerektiğini kaydeden Buta, şöyle konuştu:
''Suriyeli mültecilere yardım konusunda bilgilendirdiğimiz bölge halkı, yardımların yapılabilmesi için hesap numarası açılmasını ve bunun basın yoluyla duyurulmasını istedi. Açtığımız Dolar ve Irak Dinarı hesapları vasıtasıyla bölge halkı Suriyeli mültecilere yardımlarını sunabilir. Yardımların yapılması için şu an yaklaşık 15 milyon dolar elde bulunuyor, günlük 500 ile 700 Suriyeli Irak'a geliyor. Bu az bir rakam değil, bizler hem gıda, hem de eğitim ve sağlık bakımından kendilerine yardımlar sunuyoruz.''

Maliki hükümeti yardım yapmıyor

IKBY Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Dindar Zebari, bölgeye gelen mültecilerin sayısının beklenenden fazla olduğunu ve bu yüzden yardımların birçok konuda yetersiz kalabildiğini açıkladı.

Irak hükümetinin, hiçbir adım atmadığını ifade eden Zebari, ''En büyük sorun Maliki hükümeti, gerekli yardımları yapmıyor'' dedi.