ŞAM

Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeydoğusunda yer alan rejim güçlerinin ablukası altındaki Madaya beldesinde iki kişinin açlıktan öldüğü, 150 kişinin soğuktan etkilendiği bildirildi.

AA muhabirinin Madaya'daki kaynaklarından aldığı bilgiye göre, rejim ile Hizbullah milislerinin kuşatması altındaki Madaya beldesinde 2 kişi açlıktan öldü, 150 kişi de şiddetli soğuktan etkilendi.

Soğuktan etkilenenler beldedeki sahra hastanelerine kaldırılırken, rejim güçlerinin kontrol noktalarından söz konusu beldeye insani yardımların girmesine izin vermediği ifade edildi.

Bu arada beldedeki yerel koordinasyon komitesi üyesi Samir Tateen ise Esed güçlerinin Madaya'yı kuşattığı günden bu yana yaklaşık 70 kişinin açlıktan yaşamını yitirdiğini, 50 kişinin de iyi beslenemediği için çeşitli hastalıklara yakalandığını söyledi.

'5 litre süt ile 7 kilo pirinç almak için arabasını satılığa çıkarttı'

Bölgeye acil insani yardımın gönderilmesi gerektiğini ifade eden Tateen şunları kaydetti:

''Madaya'da 40 bin civarında kişi var. 193 günden bu yana rejim ile Hizbullah milislerinin kuşatması altında bulunan Madaya'ya Esed güçleri insani yardımın girmesine izin vermiyor. Beldede hayat oldukça pahalı. Bir kilo pirinç 40 bin Suriye lirasından (Yaklaşık 300 Türk lirası) satılıyor. İnsanlar beldede karınlarını su ve topladıkları otlarla doyurmaya çalışıyorlar. Beldeye elektrik de verilemiyor, halk yıkılmış evlerin enkazından topladığı tahta parçalarını yakarak ısınmaya çalışıyor.''

Madaya beldesine temel ihtiyaç maddelerinin girememesi nedeniyle her şeyin karaborsadan satıldığını, ilaç sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Tateen, ''Madayalı bir kişi, 5 litre süt ile 7 kilo pirinç almak için aracını satılığa çıkarttı. Fakat adam daha sonra açlıktan yaşamını yitirdi'' dedi.