WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, seçim döneminde söz verdiği gibi, başkanlığının ikinci döneminin hemen başında ülkedeki göçmenlik sorununu ele almak için harekete geçti. Nevada eyaletinin Las Vegas kentinde bir lisede konuşma yapan Obama, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Birçok Amerikalının sorunlu göçmenlik sisteminin düzeltilmesi yönünde görüş bildirdiğini belirten Obama, ABD'nin kendisini kanunlar ve göçmenler ülkesi olarak tanımladığına da dikkati çekti.

Tüm bu nedenlerle kapsamlı bir göçmenlik reformuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Obama, başkanlığını birinci döneminde, sınırların güvenliğinin hiç olmadığı kadar artırılması, bugüne kadar hiç yapılmadığı kadar suçluların sınır dışı edilmesinin yükselmesi, ABD'ye küçük yaşta gelen çocukların saklanmadan yaşama ve işe sahip olmasının yolunun açılması gibi düzenlemeler yaptıklarını ama kalıcı çözümler için artık Kongre'nin harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Obama, ''İyi haber, uzun yıllardan sonra ilk defa Demokrat ve Cumhuriyetçilerin bu problemi birlikte çözmeye hazır olması. İki partinin üyeleri çözüm bulmak için aktif bir şekilde çalışıyor'' dedi.

Senato'da iki partili bir grubun kapsamlı bir göçmenlik reformu için ilkelerini açıkladığını hatırlatan Obama, bu ilkelerin kendisinin ortaya koyduğu ve son 4 yıldır savunduğu ilkelere çok yakın olduğunu dile getirerek, ''Görünen o ki, bu sorunu bir an önce halletmek için içten bir istek var ve bu cesaret verici'' diye konuştu.

Ancak, geçen yıllarda olduğu gibi tartışmaların eylemin önüne geçmemesi gerektiğini altını çizen Obama, Kongre'ye bu kez bu sorunu tamamen çözmesi gerektiği mesajını verdi. Obama, ''Eğer Kongre zamanında harekete geçmezse, ben kendi tasarımı gönderip, Kongre'nin onaylamasını isteyeceğim'' diyerek Kongre'ye rest çekti.