LEFKOŞA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yeniden başlayan Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin, "Halka Sesleniş" konuşmasında yaptığı açıklamada, bölgede ve dünyada önemli gelişmeler yaşandığına işaret ederek, ortak açıklama metninin çözümün kendisi olmadığını, müzakerelerin başlatılması için yapılan bir çalışma olduğunu vurguladı.

“Anavatan Türkiye ile birlikte el ele, gönül gönüle, milli davamız Kıbrıs konusunu ele almak elzemdir” diyen Eroğlu, halkla, meclisle, hükümetle, siyasi partilerle, Türkiye ile, kurum, kuruluş, sendikalar ve ilgili kesimlerle temasta olmaya devam edeceklerini belirtti.

Yegane hedeflerinin Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun korunması, uluslararası alanda kabulünün ve tescilinin sağlanması olduğuna işaret eden Eroğlu, "Rum komşularımızı masaya getirmek kolay olmadı ama kararlı davrandık. Bunu yaparken uzun yıllardır devam eden müzakere süreçlerinde Birleşmiş Milletler parametresi olarak yerleşmiş ilke ve kavramları 'ortak açıklama' metniyle kayda geçirmeye özen gösterdik” diye konuştu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in ortak açıklamanın içeriği konusunda yaptığı yorumları dikkatlice incelediklerini vurgulayan Eroğlu, “Bununla ilgili olarak benim de söyleyeceklerim var, söylemek durumundayım. Çünkü, üzerinde uzlaşmaya varılan bir ortak açıklamanın taraflardan sadece birisi tarafından yorumlanması yanlıştır" değerlendirmesini yaptı.

Yeni ortaklıkta iki kurucu devlet, eşit statüye sahip olacak

 Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakere sürecinin sonunda yeni ortaklıkta iki kurucu devletin olacağını ve bunların eşit statüye sahip olacağını belirterek, “Bunun kayda geçirilmiş olması da büyük önem taşımaktadır. Kurucu devletlerin yetki alanlarına giren konulara federal devletin müdahale edemeyeceğinin kabul edilmiş olması da ortak açıklama metnine olumlu yaklaşmamızı sağlayan önemli bir etken olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Önümüzde önemli bir fırsat var

“Önümüzde önemli bir fırsat vardır” diyen Eroğlu, Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların çıkarlarını gözetirken bölgedeki barış ve istikrarı da düşünerek ileriye doğru bakılması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ın siyasi tarihinde iki ayrı ve eş zamanlı referandumların Birleşmiş Milletler’in de kabul ettiği somut bir örneği olduğunu ifade ederek, bundan 10 yıl önce yapılan referandumda olduğu gibi bundan sonra yapılacak herhangi bir referandumda da vatandaşlar arasında herhangi bir ayrımın kabul edilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

İçerisinde garantör devlet Türkiye’nin de yer aldığı, gerek bölgesel gerekse uluslararası aktörlerin bu sorunun çözümüne ilgisinin arttığı bu dönemde, müzakere sürecini başarıyla tamamlayıp yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorununu tarihe gömmenin önünde hiç bir engel olmadığına dikkati çeken Eroğlu, bu hedefe ortak açıklama metninde de belirtildiği üzere kısa sürede ulaşmak için liderlik göstermeye, yapıcı davranmaya devam edeceğini kaydetti.