LEFKOŞA - Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC Meteoroloji Derneği heyetini kabulünde, Downer'in, ''Önümüzdeki bir hafta önemlidir. Görüşmeler ve temaslar her şeyi belli edecektir'' yönündeki açıklamasıyla ilgili bir soruyu yanıtladı.

Türk tarafının 1 Temmuz'a yönelik hassasiyetini bir kez daha ortaya koyan Cumhurbaşkanı Eroğlu, ''Anlaşmama, Rumlar için bir sorun yaratmaz. Müzakerelerin sonsuza dek devam etmesi de onlara göre bir sorun yaratmaz. Ama bizin için müzakerelerin ucu açık devam etmesinin vereceği sıkıntılar çok fazla olur'' diye konuştu.

Downer'e Cumhurbaşkanlığı'nda yaptığı görüşmede düşüncelerini gayet açık ve net bir şekilde ortaya koyduklarını, önümüzdeki günlerde çok taraflı toplantı çağrılması halinde uzlaşmaya varılamayan konuları hep birlikte müzakere edebileceklerini söylediğini aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:

-''Birbirimizi aldatmamıza gerek yok'-

''Tabii ki dünkü liderler toplantısında bir kez daha görülmüştür ki, Rum tarafı çok taraflı toplantıya katılma arzusunda değildir. Rum Ulusal Konseyi'nde bu yönde alınan bir karar vardır. Tabii ki Sayın Hristofyas da böyle bir karar alınmasını yönlendiren kişi pozisyonundadır. Onlara göre 1 Temmuz'dan sonra görüşmelerin devam etmesine bir engel yoktur. Halbuki daha 1 Temmuz'a gitmeden başkanlık seçimi havası da başlamıştır. Hristofyas'ın 'şartlar beni aday olmaya zorluyor' şeklinde beyanatları var. Bunlar aday olacağına dair vermeye çalıştığı mesajlardır. Dolayısıyla 1 Temmuz'dan sonra Cumhurbaşkanlığı tartışmaları ve seçim kampanyalarının sürdürüleceği bir ortamda Güney'deki (Rum tarafındaki) hiç bir lider herhangi bir anlaşmaya imza koyma düşüncesi içerisine giremez. Birbirimizi ve dünyayı aldatmamıza gerek yoktur. Sayın Genel Sekreter de 1 Temmuz;dan sonra yapılacak görüşmelerin hiç bir anlamı olmayacağını açıkça ifade etmiştir. Genel Sekreter'in hepimizin huzurunda '1 Temmuz görüşmelerin doğal sonudur' şeklinde yaptığı açıklamaları vardır.''

Bu nedenle Downer;in bugüne kadar devam eden görüşmelerde tarafların durumunu, masaya öneri sunan ve o önerileri daha da geliştirerek uzlaşma düşüncesiyle müzakere masasına koyanın kim ve kimler olduğunu bilerek raporunu hazırlayacağı umudunu kaydeden Eroğlu, ''Tarafsız bir gözle hazırlamasını temenni ederim. 10-12 yıl dışişleri bakanlığı yapmış deneyimli bir kişi olarak herhalde tarafsız bir rapor hazırlayacaktır'' dedi.