KİEV - Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit'teki (Simferepol) meydan, bir taraftan ülkenin bölünmez bütünlüğünü isteyen Kırım Türkleri, diğer taraftan Rus yanlısı eylemcilerin gösterilerine sahne oluyor.

Kırım Parlamentosu'nun bugün olağanüstü toplanmasıyla ilgili meydanda bir araya gelen Kırım Türkleri, ülkenin bölünmez bütünlüğü yönünde sloganlar atarken, meydanın hemen yanında başka bir kalabalık ise Rusya lehinde tezahüratlarda bulunuyor.

Kırım Parlamentosu çıkışında basına açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov, genel kurulun ileri bir tarihe ertelenmesi yönünde görüşmelerde bulunduklarını hatırlatarak, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov'un ise bu öneriyi reddederek durumu gerginleştirdiğini belirtti.

Çubarov, Konstantinov'un, konuya ilişkin parti ile istişarede bulunduktan sonra bir açıklama yapacaklarını belirttiğini, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin ise olayların tırmanmaması için erteleme kararının bir an önce verilmesini talep ettiğini dile getirdi. Konstantinov'un durumun ne kadar ciddi olduğunu anlamak istemediğini, oysa dün kendilerinin bu yönde çağrıda bulunduklarını hatırlatan Çubarov, Konstantinov'un bir planlarının olabileceğini ifade etti.

Çubarov, Kırım Parlamentosunun istikrarın merkezi olacağına, istikrarsızlığın merkezi haline dönüştüğünü belirterek, Konstantinov'un bir an önce meydana toplanan insanları sakinleştirmek üzere parlamento oturumunu ertelenmesine ilişkin karar alınması gerektiğini söyledi.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Konstantinov'un, "Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının gündeme gelebileceği" yönündeki açıklamalarının ardından bölgede gergin bekleyiş sürerken, Kırım Parlamentosunun, ülkedeki siyasi durumu ele almak üzere bugün olağanüstü toplanma kararı üzerine, Kırım Türkleri parlamento önündeki toplanma kararı almıştı.