ANKARA

Kırım Tatar Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Genel Başkan Yardımcısı Namık Kemal Bayar,"Rusya iki buçuk asırdır, Kırım Tatarlarına karşı asimilasyon, zorla göç ettirme, katliam, cinayet ve sürgünlerle insanlık suçu işliyor" dedi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği önünde, ellerinde Türk ve Kırım bayraklarıyla toplanan Kırım Tatar Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyesi bir grup, Rusya'nın Kırım Tatarlarına yönelik insan hakları ihlalleri ve Türkmenlere yönelik saldırılarını protesto etti.

Platform Genel Başkan Yardımcısı Bayar, grup adına yaptığı açıklamada, Rusya'nın asırlardır insanlık suçu işlediğini savunarak, şunları söyledi:

"2014 yılında Rusya Kırım'ı tekrar işgal etti. 1948 yılında bugün, Dünya İnsan Hakları Günü'nde, Birleşmiş Milletler tarafından tüm insanlığın onurla yaşayabilmesi için kabul edilen tüm hak ve özgürlükleri, Rusya, durmaksızın gözardı etmektedir. En başta kendi vatandaşlarının ve ezmeye çalıştığı tüm halkların her türlü temel hak ve özgürlüğüne tecavüz etmektedir."

"Rusya aymaz politikasını Suriye'ye taşıdı"

Rusya'nın bu "aymaz politikasını" son iki aydır da Suriye'ye taşıdığına dikkati çeken Bayar, Halep ve civarındaki Türkmenlere saldırarak onları da yok etmek istediğini söyledi.

Bayar, "Dünya İnsan Hakları Günü'nde hür ve uygar dünyadan bir talebimiz var. Biz Kırım Tatarlarına, bizzat kendi halkına, bugün Suriye Türkmenleri ve Suriye'de yaşayan diğer sivillere karşı işlemekte olduğu insanlık suçundan dolayı Rusya'yı yargılayın ve adaleti sağlayın" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından Rusya aleyhinde sloganlar atan grup, elçilik binasının duvarına siyah çelenk bıraktı.