BİŞKEK - Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın üyesi olduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nin (TÜRKPA) ­Hukuk İşleri ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu 4. Toplantısı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapıldı.

Kırgızistan meclisinde yapılan komisyon toplantısına Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye'den gelen milletvekilleri katıldı. Milletvekillerinin yanı sıra bu ülkelerin büyükelçileri ve ilgililer toplantıda hazır bulundu.

TÜRKPA Hukuk İşleri ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek'in başkanlığında yapılan toplantının gündemini TÜRKPA üyesi ülkelerdeki seçimler, seçim sistemleri ve asamblenin seçim sistemleriyle ilgili faaliyetleri hakkındaki raporu ile tavsiye kararları oluşturdu.

Komisyon Başkanı İpek, toplantıdaki konuşmasında, TÜRKPA'nın 2010 yılından itibaren seçim gözlemi faaliyetlerine başladığını ve şu ana kadar üye ülkelerde çeşitli seçimleri gözlemlediğini ve raporlar yayımladığını anımsattı. Asamble için güncel bir konu haline gelen seçimler ve seçim gözlem faaliyetleri hususunun komisyon tarafından gündeme alınma ve müzakere edilme ihtiyacı doğduğunu belirten İpek, komisyonun bu çalışmasının, ulusal seçim mevzuatlarının gelişmesine, tecrübe ve iyi uygulamaların paylaşılmasına, üye ülkelerin yüksek seçim kurumları arasındaki ilişki ve işbirliğinin gelişmesine zemin hazırlayacağını dile getirdi.

İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada ise TÜRKPA'nın, üye ülke parlamentolarının çalışma ve seçim sistemlerini incelediğini ve seçimleri gözlemlediğini ifade ederek, son olarak Kazakistan'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini izlediklerini, 7 Haziran'da Türkiye'de yapılacak genel seçimleri de izleyeceklerini söyledi.

Üye ülkelerin ulusal meclislerine sunulmak üzere, üye ülkeler arasında seçimler konusunda bilgi ve iyi uygulamaların paylaşılması, seçim metodolojisinin hazırlanması ve kabul edilmesine dair müzakereler, seçim sistemlerinin gelişimi için çeşitli toplantıların düzenlenmesi, üye ülkelerin yüksek seçim kurullarının yetkilileri arasında ortak toplantılar düzenlenmesi ve karşılıklı etkileşim mekanizmalarının oluşturulması, seçimlere bağlı uluslararası hukuk araçlarının araştırılmasını öngören tavsiye kararları oybirliğiyle kabul edildi. 

Toplantı öncesinde TÜRKPA üyesi ülkelerin temsilcileri, Ata Beyit Anıt Mezarlığı'nda bulunan yazar Cengiz Aytmatov'un kabrini ziyaret etti. Komisyonun sonraki toplantısının Türkiye'de yapılacağı bildirildi.