BRÜKSEL

 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kilis'e dönük terör örgütü DAEŞ saldırılarının yarın yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda görüşüleceğini ve Türkiye'ye daha fazla nasıl destek verileceğini ele alacaklarını söyledi.

Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında, yarın başlayacak Dışişleri Bakanları Toplantısı gündemine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gündemlerinde Irak, Suriye, Kilis'e düşen roketler ve Doğu Avrupa'da Rusya'ya karşı alınacak önlemlerin olduğunu kaydeden Genel Sekreter, yarın öncelikle Karadağ'ın NATO'ya katılım protokolünün imzalanacağını ve bundan sonra Karadağ'ın her NATO toplantısına gözlemleyici ve davetli olarak katılacağını ifade etti. Stoltenberg, NATO üyelerinin parlamentolarının onaylamasının ardında da Karadağ'ın ittifaka üye olacağını vurguladı.

Kilis açıklaması 

Stoltenberg, bir soru üzerine, toplantıda Türkiye ve Suriye sınırındaki durumun gündeme geleceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbetteki endişeliyiz. Çünkü çok sayıda saldırı söz konusu. Aynı zamanda sivil kayıpları da gördük, masum insanlar hayatını kaybetti. Bu yüzden de durum hepimiz için büyük bir endişe kaynağı. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde. Suriye-Türkiye sınırındaki bu gergin durumu, son Ankara ziyaretim sırasında da ele aldık. Dolayısıyla bu, bizim gündemimizdeki önemli maddelerden birisi olacak."

NATO'nun Türkiye'nin güvenliğine katkı vermeye devam ettiğini söyleyen Stoltenberg, İspanya'ya ait Patriot hava savunma füzelerinin halen Türkiye'de olduğunu, erken uyarı uçakları AWACS'ların Türkiye üzerinde görev yaptığını ve NATO müttefiki ülkelerin askeri gemilerinin Türk limanlarını ziyaret ettiğini kaydetti.

Türkiye’yi desteklemek için daha fazla ne yapabileceklerini görüşeceklerini de ifade eden Stoltenberg, "Ancak önemli mesaj şu: Türkiye-Suriye sınırındaki durum, Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın önemli konularından birini oluşturan NATO üyesi ülkelerin sınırları dışındaki bölgelerde istikrarın sağlanması hususunu ön plana çıkarıyor. Çünkü, istikrar ve ülkelerimize dönük tehditler arasında çok yakın bir ilişki olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri, DAEŞ’e karşı verilen mücadelenin Türkiye'nin güvenliğini arttırmaya olan katkısına da dikkat çekti.