LEFKOŞA - Kıbrıs'ta Rum tarafının hidrokarbon kaynakları üzerindeki iddiasıyla sondaj çalışmalarına girişmesi, bunun üzerine Türk tarafının Akdeniz'e sismik araştırma gemisi göndermesi ve Rumların masadan kalkmasıyla duran Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlaması bekleniyor.

KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türk tarafınca ilan edilen, denizcilikte seyir duyurusu anlamına gelen Navtex’in yakında sonlanacak olmasının adada barış için yeni bir fırsat doğurduğunu belirtti. Başbakan Yorgancıoğlu, "Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Görüşmelerin başlaması ve mesafe katedilmesi adına kullanılması gerekiyor. Umuyorum ve diliyorum ki Rum lider Nikos Anastasiadis bu fırsatı iyi değerlendirir ve yeniden görüşmeler başlar" dedi. 

Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak sorunun çözümünü arzulayan parti ve hükümet olduklarını belirterek, görüşmelerin bir an önce yeniden başlaması gerektiğini vurguladı. Yapılan son görüşmelerden sonra bunun sinyallerinin verilmiş olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Yorgancıoğlu, "Daha çok mutlu olacağımız nokta ise bunun hayat bulmasıdır. Bir an önce bu görüşmelerin başlamasını istiyoruz" diye konuştu. 

Kıbrıs'ta çözümün masadan geçtiğine işaret eden Yorgancıoğlu, çözümü masa dışında durarak yada sorunları görmezden gelerek, tartışmadan elde etmenin mümkün olmadığını kaydetti. Başbakan Yorgancıoğlu, müzakerelerin başlama tarihinden yaklaşık yarım asır sonra adadaki sorunun uluslararası toplumun desteklediği kalıcı bir barış temelinde çözülebileceğine işaret etti. 

Kıbrıs'ta iki yıl duran ancak geçen yıl yeniden başlayan müzakereler, ekim ayında ada çevresindeki hidrokarbon kaynakları üzerindeki anlaşmazlık üzerine bir kez daha durmuştu. Rum yönetiminin sondaja başlaması üzerine ilan edilen Navtex ile sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa da bölgeye gönderilmişti. 

Rum tarafının çalışmalarını yürüten geminin bölgeden ayrılmasıyla Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin de çalışma yapmayacağı anlamına gelen yeni bir Navtex ilan edilmemesi öngörülüyor. Böylece Navtex'in sonlanacağı 6 Nisan itibarıyla Rum tarafının müzakerelerden kalkma gerekçesi de ortadan kalkmış olacak.