KESEB - Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Keseb kasabası ve çevresinde kontrolün muhaliflerin eline geçmesinin ardından rejim kuvvetlerinin saldırılarını arttırdığı bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Esed rejimine bağlı birliklerle muhalifler arasında, Türkiye sınırındaki Keseb kasabası ve çevresindeki çatışmalar yaklaşık iki haftadır aralıksız sürüyor.

Özellikle kasabaya ulaşılan iki bölge olan Nebiayn ve televizyon vericilerinin bulunduğu 45. nokta denilen tepenin altındaki Kastal Maaf bölgesinin stratejik öneme sahip bulunmasından dolayı, Esed güçlerinin ağır silahlarla saldırdığı belirtildi.

Stratejik bölge 45. noktaya sahip olan tarafın, rahatlıkla Lazkiye kenti ile sahil bölgesinin denetimini sağlayacağı ifade edildi.

Kiliseye zarar verilmedi, Ermenilere yardım edildi

Lazkiye bölgesinin denetimini sağlamak isteyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile İslami Cephe'ye bağlı birlikler, ilk olarak bölgede stratejik öneme sahip Keseb kasabası ile çevresindeki yerlerin kontrolünü sağlamıştı.

Operasyona İslami Cephe'ye bağlı ve bölgeyi iyi bilen Ensar'uş-Şam, Ahrar'uş-Şam ve Nusra Cephesi katılırken, Türkmen gruplar Enfal Operasyonu'na dahil edilmemişti.

Bölgedeki silahlı Türkmen grupların, İslami Cephe'ye göre zayıf oldukları için Enfal Operasyonu'na dahil edilmediği, ancak ÖSO ile İslami Cephe'ye destek verdiği ifade edildi.

Muhaliflerin Keseb'i ele geçirmesinin ardından, rejim güçlerinin karargah olarak kullandığı yerler dışındaki bina ve ibadethanelere zarar vermediği kaydedildi.

Muhaliflerin bölgeyi kontrol altına almasından önce, şebbihaların kasabada yaşayan Ermenilerin evlerine yerleşerek birçok Ermeni'nin göç etmesine sebep olduğu, muhaliflerin ise kasabada kalan Ermeniler'e her türlü yardımı yaptığı aktarıldı.