BRÜKSEL

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak’taki gelişmelerle ilgili olarak, bölgede hiç kimsenin, zaten gerginlik düzeyini yükseltmiş olan mezhepsel bölünmeleri şiddetlendirecek girişimlerde bulunmaması gerektiğini açıkça dile getirdiklerini söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Kerry, "Aşırılığa katkıda bulunacak ve mezhepsel bölünme açısından parlama noktası olma sonucu doğuracak gelişmelerin olmaması çok önemli" dedi.

İran'ın bölgeye insansız hava aracı ve silah gönderdiğine yönelik iddialarla, savaşın yaygınlaşıp yaygınlaşmadığına yönelik soruları yanıtlayan Kerry, "apaçık yaygınlaştığını" belirterek İran'dan bazı kişilerin Irak'taki savaşa angaje olduğu ve Suriye kaynaklı bazı aktivitelerin bulunduğu yönünde haberler geldiğine dikkati çekti.

Kerry, "Hükümet oluşturulmasının çok acil olmasının nedenlerinden biri de bu. Iraklı liderler, hükümet kurulmasıyla dış güçler bir boşluğu doldurmak için harekete geçmeden, Irak’ı korumak için gerekli kararları almaya başlayabilir" dedi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin ulusal geçiş hükümeti kurulmasını reddeden açıklamalarına değinen Kerry, kendisinin Irak ziyareti sırasında bu konuyu görüşmediğini belirtti.

Kerry, "Irak’taki liderlerden herhangi biriyle, sözde kurtuluş hükümetiyle ilgili görüşmem olmadı. Bu konuda bazı haberler duydum ama neyi reddettiğinden ya da neden bahsettiğinden tam olarak emin değilim" dedi.

Kararı verecek olanın Iraklılar olduğunu, ABD’nin müstakbel liderlik konusuna ilgisiz kalmadığını, ancak Iraklılar'a olması gereken konusunda tavsiyede bulunma sürecine angaje olmayacağını belirtti.

ABD’nin, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadelesinde Irak’ı destekleme konusunda çalıştığını ifade eden Kerry, "IŞİD’in sadece Irak’ı değil, bölgede kendisine karşı olan her ülkeyi, Avrupa Birliği’ni (AB) ve ABD’yi tehdit eden bir terörist ordusu olduğunu hatırlamamıza ihtiyaç var" dedi.

Kerry, bu mücadelede başarılı olmanın Iraklılar'ın bir araya gelmesinden ve kapsayıcı bir hükümet kurulmasından geçtiğini söyledi.

Rusya’ya yeni yaptırım yok

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın en önemli gündem maddesi olan Ukrayna’daki gelişmeleri değerlendiren Kerry, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararı alınmadığını, ancak alandaki durumun gerektirmesi halinde devreye sokulacak bu yaptırımları hazırlama konusunda adım atmayı sürdüreceklerini belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’da güç kullanmasına olanak veren yasanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından geri çekilmesinden çok hoşnut olduklarını kaydeden Kerry, "Bu önemli. Çok büyük bir adım. Ancak 10 dakika içinde geri çekilebilecek bir şey olduğu herkesin bildiği bir şey" dedi.