WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’ya gidecek.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD’li üst düzey yetkililer, Kerry’nin 4 Mart Salı günü Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret edeceğini bildirdi.

Kerry'nin Ukrayna parlamentosu Rada'nın liderleri, yeni Ukrayna hükümetindeki üst düzey temsilciler ve sivil toplum üyeleriyle görüşeceği belirtilen açıklamada, "Bakan Kerry, ABD'nin, Ukrayna'nın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü ile dışarıdan bir müdahale veya provakasyon olmadan Ukrayna halkının kendi geleceklerini belirleme hakkına yönelik güçlü desteğini teyit edecek" ifadesi kullanıldı.

Bunun yanında, Amerikalı üst düzey yetkililer, Ukrayna'nın talebi üzerine, çarşamba veya sonrasındaki bir gün, 1994 Budapeşte Bildirisi'ni imzalayan ülkeleri toplantıya davet edeceklerini ve ev sahipliği yapacaklarını belirtti.

 "Seçeneklerin hepsi masada"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’da yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak Rusya’nın geri adım atmaması halinde ABD’nin tüm seçenekleri masada bulundurduğunu söyledi.

Kerry, bugün CBS, NBC ve ABC kanallarında yayına katılarak Ukrayna ile ilgili soruları yanıtladı. Ukrayna’da yaşananların BM Sözleşmesi’nin, Helsinki Nihai Senedi’nin, 1997 tarihli Ukrayna-Rusya askeri üs anlaşmasının ihlali olduğunu hatırlatan Kerry, Rusya’nın diğer bir ülkeye karşı askeri saldırı faaliyetinde bulunduğunu ve bunun büyük bir risk içerdiğini belirterek, “Bu 21’inci yüzyılda 19’uncu yüzyıl hareketi” ifadesini kullandı.

Kerry, Rusya’nın, Ukrayna’da Ruşça konuşanlarla ilgili meşru kaygılara sahipse bu kaygıları Ukrayna hükümetiyle kendileriyle BM’yle ve ülkeye gözlemci gönderilmesini isteme gibi birçok yollarla giderebileceğine vurgu yaptı. Kerry, “Bunların hepsi birer alternatif ama Rusya bu saldırgan hareketi seçti ki bu Rusya’nın dünyadaki rolüne, G-8’in parçası ve modern ulus olma istekliliğine gerçekten gölge düşürüyor” ifadesini kullandı.

Kerry, Rusya’nın bu tek taraflı adımıyla küresel toplumun kendilerine yönelik bazı yaptırımlar uygulamasına davetiye çıkardığına vurgu yaptı. Kerry, “Geniş bir dizi seçenekler sadece ABD için değil bizim müttefiklerimiz için de mevcut. Dün öğleden sonramı birçok mevkidaşımla telefon görüşmesi yaparak geçirdim. G-8 ve diğerleri ile ilişkisi olan 10 ülkenin dışişleri bakanı ile görüştüm. Onların her biri, bu istila konusunda Rusya’yı izole etmek için tam anlamıyla hazırlar. Yaptırımları devreye sokmak için hazırlandılar. Rusya’yı ekonomik bakımdan yalnızlaştırmak için hazırlandılar. Rus para birimi değer kaybetmeye zaten başladı. Rusya büyük ekonomik zorluklara sahip. Eğer Rusya özellikle şiddet olaylarına karışırsa onların uzun vadede daha büyük zorluklara davetiye çıkarıyor olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Rusya’nın seçim yaparken çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kerry, “Vize yasağı, mal varlıklarının dondurulması, ticaret ve yatırımda yalnızlaştırma durumu var. Amerikan işletmeleri, bu şekilde hareket eden bir ülke ile iş yapıp yapmamakta iki kez düşünmeye başlamak isteyebilir. Ciddi olası sonuçları var. Dünkü konuşmamdan biliyorum, müttefiklerimizin ve dostlarımızın her biri, birlikte hareket etmeye ve bu tür bir davranışın bedeli olacağını açıkça dile getirmeye kararlılar” ifadesini kullandı.

Kerry, “Eğer Rusya geri adım atmazsa ABD yaptırımlar uygulamakta istekli mi?” sorusuna ise “Kesinlikle. ABD ve Başkan Obama şuanda tüm seçenekleri göz önünde bulunduruyor, seçeneklerin hepsi masada” yanıtını verdi. Başvurmaları halinde ABD Kongresi’nin de Ukrayna’ya ekonomik yardımda bulunmak için hemen kendileriyle çalışmaya koyulabileceğini ifade eden Kerry, yarın görüşmeler gerçekleştirecek olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, BM, NATO, Kuzey Atlantik Konseyi, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin de farklı öneriler getireceğine vurgu yaptı.

Bir soru üzerine, Kırım’ın halihazırda işgal edilmiş olduğunu vurgulayan Kerry, ABD’nin ve dünyadaki herkesin bunu, "askeri meydan okuma" olarak görmek istemediğini umduğunu kaydetti.

Soçi’de yapılacak G-8 Zirvesi’ne gitmemenin Rusya’ya verilecek tepkilerinden biri olup olmadığının sorulması üzerine de Kerry, zirveye katılmamanın net bir ihtimal olduğunu söyledi.