RAMALLAH

Ramallah'taki Devlet Başkanlığı'nda kamu ve özel sektörden Filistinli iş adamlarını kabul eden Abbas, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Abbas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bu ay sonunda gitmeye kararlı olduğunu vurgulayarak, "Kerry, Gazze'nin yeniden imarı için Kahire'de yapılan toplantı arasında benden BMGK'ya başvuru talebimi gelecek yıla ertelememi istedi" dedi.

"İsrail işgalini sonlandırmak amacıyla takvim belirlenmesi yönünde karar çıkarılması için çabalıyoruz" diyen Abbas, "BMGK'dan istediğimiz, ABD'nin iki devletli çözüm taslağında belirtildiğinden daha fazlası değil" şeklinde konuştu.

Tasarıyı sunma tarihinin ertelenmesi konusunda karşılaştığı baskılara değinen Abbas, "Makineyi

 çalıştırdım ama bana diyorlar ki Filistin karar tasarısı konusunu biraz geciktir. Bu yaşananlar benim birçok kez izlediğim bir Hint filminden ibaret" ifadelerini kullandı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim Pazar günü Gazze'nin yeniden imarı için düzenlenen konferansı hatırlatan Abbas şunları kaydetti:

"Biz Gazze'nin imarı gibi zor bir görevi üstlendik. Filistin yönetimi, tüm dünyaya uzlaşı hükümetinin Gazze'de yaşanan sıkıntıların sorumluluğunu aldığını iletti."

Filistin ile Arap ülkeleri tarafından hazırlanan ve bu ay içinde BMGK'ya sunulması planlanan karar tasarısında, İsrail'in Kasım 2016'ya kadar 1967 öncesi sınırlarına dönmesi isteniyor.