PARİS

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mensuplarının Irak ve Suriye'deki ilerleyişini sürdürmesinin bütün bölge ülkeleri için endişe verici olduğunu olduğunu söyledi.

Fransa'nın başkenti Paris'te temaslarda bulunan Kerry, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius'la görüştükten sonra İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Lübnan eski Başbakanı Saad el Hariri ve Arap ülkelerinin dışişleri bakanları ile bir araya geldi.

Kerry, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Suud el-Faysal, Ürdünlü mevkidaşı Nasır Cude ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed ile de görüştü.

Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla görüşmesi öncesi açıklama yapan Kerry, "Irak, IŞİD'in hakim olduğu ve ilerleyişinin sürdüğü belirtilen noktalardan biri. IŞİD'in Irak ve Suriye'de ilerleyişi bütün bölge ülkeleri için endişe vericidir" dedi. 

Kerry'nin, görüşmede, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'ye yaptığı ziyaretin ele alındığı belirtildi. Kerry'nin, Lieberman ve Hariri ile görüşmesinde ise Suriye'de IŞID'in yapılanmalarının meydana getirdiği krize değinildiği bildirildi.

Kerry, Paris'teki temaslarını tamamladıktan sonra Irak ile Suriye'deki krizi görüşmek üzere Suudi Arabistan'a geçecek.