Ruanda'da Katolik Kilisesi, kilisenin 1994 yılında 800 binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan soykırımda oynadığı rol nedeniyle özür diledi.

Katolik Piskoposlar Konferansı tarafından yayımlanan bildiride, "Kilisenin yaptığı tüm yanlışlar için özür diliyoruz. Tüm Hristiyanlar adına yaptığımız yanlışların her türlüsü için özür diliyoruz. Tanrı'ya bağlılık yeminlerini bozan kilise üyelerini esefle karşılıyoruz." ifadesine yer verildi.

Kilise üyelerinin soykırımı planladığı, soykırım yapılmasına yardımcı olduğu kabul edilen bildiride, "Nefret suçunu ülkede yaygınlaştırdığımız için bizi affedin. Bir aile olduğumuzu göstermek yerine birbirimizi öldürdük." değerlendirilmesinde bulunuldu.

Ruanda'daki Katolik Kilisesi Sözcüsü Piskopos Phillipe Rukamba, "Bildiri, Papa Franciscus tarafından dünyadaki ve kilisedeki uzlaşmayı ve affı teşvik etmek için ilan edilen kutsal yıl Merhamet Jübilesi'nin son gününde yayımlandı." dedi.

Piskoposların bildirisinin, Ruanda'daki uzlaşı çabalarına olumlu katkıda bulunması bekleniyor.

Ruanda hükümetine göre, soykırım sırasında çok sayıda kişi sığındıkları kiliselerde öldürüldü.

Papa Franciscus, geçen yıl aralık ayında Katoliklerin bağışlanma dönemi olarak gördükleri kutsal yıl Merhamet Jübilesi'nin açılışını yapmıştı. Katolik inancına göre ilki 1300 yılında yapılan Jübile yılı, o tarihten bugüne kadar genellikle 25 veya 50 yılda, bazen daha sık aralıklarla ilan ediliyor. 8 Aralık 2015'te başlayan kutsal yıl 20 Kasım 2016'da sona erecek.

Ruanda'da 1994'te dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşürülmesi sonucu ölmesinin ardından Hutular, olaydan Tutsileri sorumlu tutmuş ve İstihbarat Şefi Pascal Simbikangwa, azınlıktaki Tutsilere karşı saldırı başlatan grupların başında yer almıştı. Ruanda'da 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.