RİYAD

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani, Mısır'ın Katar'a yönelik "terörizme destek verdiği" yönündeki açıklamasının "kabul edilemez olduğunu" belirtti.

Zeyani, KİK'in sosyal paylaşım sitesindeki resmi hesabında yayımlanan açıklamasında, Mısır'ın Arap Birliği Daimi Temsilcisi Tarık Adil'in Katar'ın terörizme destek verdiği yönündeki açıklamasını, "gerçekten uzak, asılsız suçlamalar" şeklinde nitelendirerek, kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Arap ülkelerinin güvenlik ve istikrarı konusunda zorluklarla karşılaşıldığı dönemde yapılan bu tür açıklamaların, ülkeler arasındaki dayanışmaya yardımcı olmayacağını vurgulayan Zeyani, "Bu tür suçlamalarla, Katar'ın terörle mücadelenin yanı sıra her düzeydeki aşırılıklarla mücadele ve Müslüman ülkelerin yararına olacak çalışmalarda KİK ve Arap ülkeleriyle eşgüdüm içinde sarfettiği çaba görmezden geliniyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan sosyal paylaşım sitesi Twitter'da hakaret içerikli hashtag'lerle "Katar'ın terörizme destek verdiği ve Mısır yönetimine muhalif şahsiyetleri koruduğu"nu ifade eden yazılar yer almaya başladı.

Terör örgütü IŞİD'in Pazar günü, Libya'da kaçırdığı 21 Mısırlıyı öldürdüğünü gösteren video kaydını yayınlamasının ardından 7 gün yas ilan eden Mısır, "Libya'daki IŞİD hedeflerine" hava saldırısı düzenlemişti.

Arap Birliği, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmelerinde garanti altına alınan haklar gereği, Mısır ile diğer üye ülkelerin kendini ve vatandaşlarını herhangi bir tehdide karşı korumasının meşru olduğu" savunularak, Katar'ın söz konusu hava saldırısına yönelik tutumunun ise "çekinceli" olduğu ifade edilmişti.

Katar, "Arap Birliği üyesi bir ülkenin, diğer üye devletin topraklarına münferit bir operasyon düzenlemeden önce birlik ülkeleriyle istişare etmesi gerektiğini" vurgulamıştı. Katar, son olarak Mısır'la yaşanan gerilim üzerine Kahire'deki büyükelçisini istişareler için çağırdı.

Büyükelçi çağrıldı

Katar resmi haber ajansı QNA'nın Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına dayandırdığı haberine göre, Katar, Arap BirliğiMısır Temsilcisi Tarık Adil'in yaptığı açıklamanın ardından Kahire büyükelçisi Seyf bin Mukaddim el-Buaneyn'i istişare için çağırdı.

Söz konusu gelişme, Mısır'ın Arap Birliği Temsilcisi Adil'in, Katar'ın "terörizme destek verdiği" şeklindeki açıklamasının ardından geldi.

Dışişleri Bakanlığı Arap İşlerinden Sorumlu Müdür Said bin Ali el-Muhennedi, konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Libya'da 21 Mısır vatandaşının ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadıklarını belirterek, "Mısır'ın Arap Birliği Temsilcisi Tarık Adil’in açıklamasının doğruluk payı yoktur ve Arap ortak çalışma prensiplerinden uzaktır. Katar, terörle mücadele ile sivilleri yakarak öldürmeyi birbirine karıştıran bu açıklamayı kınıyor. Katar, Mısır hükümetinin başarısızlıklarının içine çekilmemeli. Katar, Mısır halkının ve ülkenin istikrarının destekçisi olmuş ve olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Muhennedi, açıklamasında Arap Birliği üyesi bir ülkenin diğer üye devletin topraklarına münferit bir operasyon düzenlemeden önce birlik ülkeleriyle istişare edilmesi gerektiğini belirtmişti.