MADRİD

İspanya'da Katalonya özerk yönetiminin "2014-2017 Fas Planı" adı altında Katalonya'da yaşayan Faslı göçmenlere olası bağımsızlık referandumunda oy kullanma gibi bazı yeni haklar vereceği, bunun altında yatan sebebin 9 Kasım'da yapmak istedikleri referanduma destek arayışı olduğu ileri sürüldü.

İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Mundo, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin sözcüsü Francesc Homs'un pazartesi günü yapılan kabine toplantısı sonrasındaki açıklamasında "Fas ile 5 başlıkta işbirliğini artıracağız" deyip, vermediği detaylara ulaştığını iddia etti.

El Mundo, Faslı göçmenlerin "Avrupa'da düşlediği hakları Katalonya'da bulacaklarını" yazdı. Katalonya'da yaklaşık 270 bin, yani Katalan nüfusunun yüzde 3'ü kadar Faslı göçmen yaşadığı hatırlatılan haberde, İspanyol devletinin engellemelerine rağmen Katalonya'da 9 Kasım'da bağımsızlık için yapılması istenen referandumda göçmenlerin de oy kullanmasına imkan tanınacağı belirtildi.

Katalan özerk hükümetinin hazırladığı Fas planında en çok öne çıkan maddeler, isteğe göre Katalan okullarında Arapça veya İslam dininin öğretileceği dersler verilmesi ve camilere de bu hakkın tanınması olarak gösterildi.