Kanada'nın Temmuz 2010'da alımına karar verdiği 65 adet F-35 savaş uçağı, ülke siyasetinde krize neden oldu.
Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay'in, 2010'da 9 milyar dolar olarak açıkladığı 65 F-35 Lightning II Joint Strike Fighter tipi savaş uçağının toplam maliyeti, aradan geçen yaklaşık iki yıllık zaman içerisinde tartışmalara konu olarak arttı.
Kanada Savunma Bakanlığı'nın, ülkenin askeri tarihindeki en büyük savunma ihalesi olarak açıkladığı 65 adet F-35 savaş uçağı alımı, toplam bedelde gelinen son nokta itibariyle Başbakan Harper'a zor anlar yaşatıyor.

Parlamentoya yanlış bilgi verildi

Kanada'nın sayıştayı olarak kabul edilen Genel Federal Denetçi Michael Ferguson'un F-35 alımı konusunda açıkladığı rapor, 65 uçağın toplam fiyatı konusundaki belirsizliği giderirken, yeni bir tartışmanın da başlamasına neden oldu. Ferguson, raporunda, 65 F-35 Lightning II Joint Strike Fighter tipi savaş uçağının toplam maliyetinin 25 milyar dolar olduğunu belirtti. Hükümetin, bu rakamı bilmesine rağmen, federal parlamentoya toplam alım bedeli olarak 15 milyar dolar bildirdiğini açıklayan Genel Denetçi Ferguson, ihaleye ilişkin bu ve daha birçok detayın da Mayıs 2011'de yapılan seçimlerden önce Başbakan Harper ve kabine üyelerince bilindiğini kaydetti.

Harper istifa etmeli

Kanada Genel Federal Denetçisi Michael Ferguson'un açıklamaları üzerine parlamentoda gazetecilere konuşan Liberal Parti Başkanı Bob Rae, Başbakan Stephen Joseph Harper'ı istifaya çağırdı.
Bob Rae şunları söyledi:
''Başbakan, 'benin hatam değil, ben yapmadım, başkalarının sorumluluğunda bir iş' diyerek bundan sıyrılamaz. Böyle şey olmaz. Sayın Harper, üst katta neler olup bittiğinden haberi olmayan genelev piyanisti olduğunu iddia edemez. Mutlaka istifa etmelidir.''