Somali'nin güneyinde yer alan Jubaland'da yaşayan kabileler, başkent Mogadişu'da düzenlenen ve 3 gün süren Barış Konferansı'nda, daha önce Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yapılan anlaşmanın uygulanması konusunda görüş birliğine vardı.
Somali hükümetinin önderliği ve uluslararası yetkililerin gözlemciliğinde, başkent Mogadişu'da 3 gün süren ve Jubaland Özerk Bölgesi'nde yaşayan aşiretlerle siyasi grupların temsilcilerinin katıldığı barış konferansının sonunda, Addis Ababa anlaşmasının uygulanması hususunda görüş birliğine varıldı.
Konferansın kapanış bildirisinde, katılımcıların, başta Jubaland Özerk Bölgesi'ni oluşturan Juba, Orta Juba ve Aşağı Juba bölgelerinde barışın sağlanması ve Addis Ababa anlaşmasının uygulanması olmak üzere çeşitli maddeler üzerinde anlaşma imzaladığı belirtildi.
Bildiride, bölgede barışı sağlayacak en önemli çözümlerden bazılarının, kabile milislerinin eğitilerek Silahlı kuvvetlere entegre edilmesi ve Jubaland yönetiminin oluşumunda tüm kabilelerin yer alması olduğu ifade edildi.
Barış anlaşmasına imza atanlar arasında, mevcut Jubaland Özerk Bölgesi başkanı Ahmed Medubi'ye karşı savaşan ve kendilerini Jubaland bölgesinin başkanı ilan edenler de yer aldı.
Konferansın kapanış konuşmasını yapan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somalili tüm tarafları bölgeye istikrarı ve güvenliği getirecek barışın sağlanabilmesi için kendi aralarında helalleşmeye ve taviz vermeye çağırdı.
Şeyh Mahmud bu konferansın, genel çıkarlardan önce şahsi çıkarlarını elde etmeye çalışanların savaş alanı haline gelen bölgede siyasi sorunları bitirmesini dilediğini kaydetti.
Konferansa katılan Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom da Jubaland siyasilerini ve kabile şeyhlerini biraraya getiren konferanstan umutlu olduğunu dile getirerek, Somalililerden konferansın sonuçlarına uymalarını istedi.
Gelecek yıl da Kismayo'da Jubaland kabileleri arasında barışı sağlamak için ikinci bir konferans düzenlenecek.
Somali hükümeti geçen Ağustos ayında Ahmed Medubi başkanlığındaki Jubaland yönetimiyle bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmayla, Jubaland'ın 2 yıl içinde resmi yönetimini kurana kadar Somali yerel yönetiminin bir parçası olarak kalması karşılığında Somali, Jubaland Özerk Bölgesi'ni tanımıştı.
2012 yılında stratejik öneme sahip Kismayo kentinin eş-Şebab örgütünden alınması sırasında Kenya ve Somali güvenlik güçlerinin yanında savaşan Ras Kamboni milislerinin komutanı Ahmed Medubi, Mayıs ayında Kismayo kentindeki seçim komitesi tarafından, Jubaland bölgesinin başkanı olduğu ilan edilmişti.