STOCKHOLM

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmaları "derin bir üzüntüyle" takip ettiklerini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı konutunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Wallström, "Bu tür çatışmaları ve savaşları BMGK'nın daha fazla sorumluluk alarak önlemesi lazım. BMGK, dünyanın değişik yerlerinde çıkan sorunları önleme konusunda zayıf kaldığı izlenimini veriyor. Suriye'de 5 yıldır süren bir savaş var. BMGK bir sonuca varamamış. bu da onu sorgulamamıza neden oluyor." dedi.

Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalar nedeniyle son derece kaygılı olduklarını ifade eden Bakan Wallström, "BMGK dışında ABD, Rusya ve Fransa da çatışmaların büyüyerek savaşa dönmesini önlemek için daha fazla inisiyatif almalı. AGİT Minsk Grubu tarafları aynı masa etrafında toplayarak silahlı çatışmaları durdurmalı, kalıcı barışı sağlamalı" ifadesini kullandı.

"Rusya varken İsveç'in BMGK'ya seçilmesi hayati önem taşıyor"
Wallström, ülkesinin BMGK'ya seçilmek için bazı ülkelerin BM büyükelçilerine rüşvet verdiği iddialarını reddederek, "Bölgemizde özellikle Rusya gibi bir ülke varken İsveç'in BMGK'ya seçilmesi hayatı önem taşıyor. Ayrıca dünyanın dört yanında savaşlar ve ölümler artıyor. İnsan hakları ihlalleri büyüyor. Küresel ısınma dünyamızı tehdit ediyor. Bu sorunların BMGK'da daha etkili ele alınmasına İsveç'in büyük katkı vereceği kanısındayım." şeklinde konuştu.