WASHINGTON

Earnest, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, "İsrailliler, Filistinliler tarafından, orantısız güç kullanmakla ve bazı durumlarda savaş suçu işlemekle suçlanıyor. ABD yönetiminin bu eleştiride haklı gördüğü bir unsur var mı?" yönündeki sorusuna, "Biz, böyle görmüyoruz" yanıtını verdi.

Brifingde gazetecilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının yol açtığı sivil kayıplara dikkati çeken ısrarlı sorularına maruz kaldığı gözlenen Earnest, "Hiçbir ülke sivilleri hedef alan roket ateşini kabul edemez. Bu nedenle de İsrail'in kendisini savunma hakkını destekledik" ifadesini kullandı.

ABD'nin yapımına katkı sağladığı Demir Kubbe füze savunma sisteminin İsrailli sivilleri korumada etkili olduğuna değinen Earnest, "Hamas'ın İsrail halkını tehlikeye atan roket saldırılarını sonlandırması gerektiğini" söyledi. Earnest, ABD'nin aynı zamanda tehlikedeki Filistinli siviller için de çok endişe ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yüzden de İsrailli siyasi liderler ve Filistinli liderleri, sınırın her iki tarafındaki sivillerin emniyeti ve refahını muhafaza etmek için gerekli her şeyi yapmaya çağırıyoruz. Bu nedenle de hiç kimsenin bir kara harekatı görmek istemediğini söyledik, çünkü bu daha da fazla sivili risk altına sokacaktır. Ancak bu İsrail'in vereceği bir karar ve İsrailli siyasi liderlerin, kendi vatandaşlarını korumaya hakları, hatta sorumlulukları bulunmaktadır."

Earnest, ABD'nin taraflar arasında Kasım 2012'dekine benzer bir ateşkes görmek istediğini de belirtti.