NEW YORK

İsrail'in, İran ile 5+1 ülkeleri (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya) arasında yürütülen müzakerelere ilişkin casusluk yaptığı ve elde ettiği bilgileri anlaşmaya karşı olan ABD Kongresi üyeleriyle paylaştığı öne sürüldü.

Wall Street Journal gazetesinin bir Beyaz Saray yetkilisine dayandırdığı haberine göre, İsrail, kapalı kapılar ardında yapılan müzakereleri ve anlaşma için ortaya konulan maddeleri ele geçirdi.

Haberde, İsrail'in bu bilgileri, yasa dışı dinleme, ABD'deki brifinglere katılan muhbirler ve İran'la müzakerelere katılan Avrupa ülkelerindeki diplomatik kaynaklardan bilgi edinme yoluyla aldığı belirtildi.

İsrail'in elde ettiği gizli bilgileri, İran ile anlaşmaya karşı olan Kongre üyeleri ve diğer gruplarla paylaşarak olası anlaşmaya karşı direnç oluşturmayı hedeflediği ileri sürüldü.

Gazeteye konuşan Beyaz Saray yetkilisi, "ABD ve İsrail'in karşılıklı olarak casusluk faaliyeti yürütmesi ayrı şey, İsrail'in ABD'de gizli bilgileri elde edip bu bilgileri ABD'de Kongre üyelerine vererek ABD diplomasisinin altını oyması ayrı şey" ifadesini kullandı.

İsrail yalanladı

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman ile Savunma Bakanı Moşe Yalon, İran ile nükleer müzakereler sırasında ülkelerinin ABD aleyhine casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddialarını yalanladı.

Ordu radyosuna konuşan Liberman, merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde bulunan Wall Street Journal (WSJ) gazetesin'de İsrail'in casusluk faaliyetleri yürüttüğüne ilişkin yayınlanan haberin doğru olmadığını söyledi.

Liberman, İsrail'in güvenlik çıkarları ve iyi bir istihbaratı bulunduğunu ancak ABD aleyhine casusluk yapmadığını ifade etti.

Savunma Bakanı Moşe Yalon da "İsrail, ABD aleyhine casusluk faaliyetleri yürütmüyor. ABD'li yetkililerden de bu konuda herhangi bir şikayet almadı" dedi.