KUDÜS - İsrail meclisi Knesset'teki 120 koltuğun yeni sahipleri, Merkez Seçim Kurulu henüz resmi bir açıklama yapmamış olsa da büyük ölçüde belli oldu.

Toplam 12 siyasi partinin yer alacağı yeni meclisin en önemli ve en yeni üyesi kuşkusuz Yeş Atid (Gelecek Var) ve lideri Yair Lapid.

Lapid, başarılı bir yazar ve gazeteci. Gazeteciliği bırakıp siyasete girdiği 2012 yılına kadar İsrail'in çeşitli televizyon kanallarında yaptığı programlarla tanınıyor.

Lapid Partisi'nin siyasi konumu 'merkez ve orta sınıfın sesi' olarak tanımlıyor. Lapid, Ortadoğu barış süreci konusunda çelişkili görüşlere sahip. Filistinlilerle barış sürecini tekrar başlatarak müzakerelere oturma yanlısı olduğunu pek çok kez tekrarlayan Lapid, Kudüs için, ''Kudüs burada olma nedenimizdir, onun için kavga etmeliyiz ve edeceğiz'' şeklinde sarf ettiği sözleri, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarına dayalı Filistin Devleti düşüncesini baştan reddediyor.

Knesset'e giren partiler ve liderleri

İsrail meclisine 3. kez başbakan olarak giren Netanyahu 64 yaşında. 2005 yılından beri partisi Likud'un lideri. 1996-99 ve 2099-2013 yılları arasındaki hükümetlerin başbakanıydı.

Son seçimlere Avigdor Lieberman'ın Evimiz İsrail Partisi ile ittifak yaparak girdi. Kan kaybederek çıktığı seçimlerden Likud-Beitenu beraberliği toplam 31 sandalye çıkardı.

İşçi Partisi lideri Shelly Yakomovich

2011 yılında İşçi Partisi'nin yeni lideri oldu. Eski bir gazeteci. 2006 yılında İsrail meclisine ilk kez milletvekili seçildi. Natanyahu ile kurulacak bir hükümette girmeyeceğini seçimden önce açıklamıştı.

Kadima lideri Şaul Mofaz

Bir İran Yahudisi olan Mofaz, eski genelkurmay başkanı. 2012 yılında partinin liderliğini, şu anki Hattuna'nın (Hareket Partisi) lideri olan Tzipi Livni'yi parti kongresinde devirerek aldı. Seçim barajını olan yüzde 2'yi son anda aşarak 2 sandalye ile meclise girdi.

Yahudi Evi (Habayit Yahudi) lideri Naftali Bennett

İsrail tarihinin belki de en sağcı lideri olma yolunda emin adımlarla yürüyen Bennett, Siyonist, aşırı sağcı ve dini eğilimli. ABD'de doğdu ve bir milyoner. Yazılım şirketi Cyota'yı ABD'de 140 milyon dolara sattıktan sonra İsrail'e gelip yerleşti.

Netanyahu'nun özel kalem müdürlüğünü yaptı. Netanyahu'nun eşiyle yaşadığı problemler nedeniyle Netanyahu'nun yanından ayrıldı. Mecliste 3 temsilcisi bulunan Yahudi Evi Partisi'ne lider oldu. İlk kez girdiği siyasi seçimlerde partisini 12 milletvekili ile tekrar meclise taşıdı. Oyların çoğunluğunu ise Netanyahu ve Liberman ikilisinin partilerinden kopardı.

Filistin hakimiyetindeki tüm Batı Şeria'nın tamamen işgal edilmesini gerektiğini savunuyor. ''İsrail toprakları doğuda Şeria nehrinden, Akdeniz'e kadar olan alandır'' diyerek haritada bir Filistin devleti istemiyor.