RAMALLAH

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin bu ay içinde Kudüs'te büyük çoğunluğu 18 yaş altı 233 kişi,  El-Halil'de 120, Ramallah'ta 43, Beytüllahim'de 34, Nablus'ta 30, Cenin'de 26, Tulkerm'de 19, Tubas'ta 12, Kalkilya'da 8,  Eriha'da 6, Selfit'te 5 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Batı Şeria'nın çeşitli kentleri ve Kudüs'te bu gece de 13 kişinin gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, bu çerçevede kasım ayında gözaltına alınan Filistinli sayısının 549'ya çıktığı kaydedildi. Söz konusu kişilerden bazılarının daha sonra ev hapsi, kentten uzaklaştırma ve para cezaları gibi şartlarla salıverildiği ifade edildi.

 Cemiyet 20 Kasım'da yaptığı açıklamada kasım ayı içerisinde 401 kişinin gözaltına alındığını bildirmişti.

İsrail güçleri sık sık çeşitli gerekçelerle Filistinlileri gözaltına alıyor. Ancak İsrail askerlerinin geçen haftalarda, 1967'den beri ilk kez Mescid-i Aksa'nın mihrabının bulunduğu bölüme girmesinin ardından Kudüs'te tansiyon yükselmişti. 18 Kasım'da Batı Kudüs'te bir sinagoga düzenlenen saldırıda 5 İsraillinin hayatını kaybetmesi şehirdeki gerilimi iyice arttırmıştı.

Öte yandan İsrail istihbaratı, “gizli güvenlik bilgilerine” dayanarak, "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Gözaltındaki kişinin İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail hapishanelerinde 7 binden fazla Filistinli tutuklunun bulunduğunu açıklamıştı.