İsrail'in, Filistin topraklarındaki işgalini iki yıl içinde sonlandırmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısının bu ay içinde oylamaya sunulabileceği bildirildi.
Ürdün tarafından hazırlanarak geçen ay BMGK'nın 15 üyesine dağıtılan ve Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin Kasım 2016 sonuna kadar sona erdirilmesini içeren BMGK karar tasarısı üzerindeki çalışmalar sürüyor.
Tasarıda, "1967 sınırları temelinde İsrail ile Filistin devletlerinin barış ve güvenlik içinde birlikte yaşamaları ve bu sınırları ihlal eden işgalin sonlandırılması" talebi yer alıyor.
Arap ülkelerinin destek verdiği tasarıya ilişkin gazetecilere açıklama yapan Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, tasarının aralık ayı içinde oylanmasını umduklarını, yetişmemesi durumunda oylamanın ocak ayına da kalabileceğini söyledi.
Öte yandan, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin de bu konuda bir tasarı hazırladığı ancak BMGK'da veto yetkisi bulunan ABD'nin tutumunun belirleyici olacağı belirtiliyor.
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, geçen ay AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'yi ima ederek, "veto gücü olan bir ülkenin" BMGK'daki oylamada bu hakkını kullanması durumunda diğer seçeneklere yöneleceklerini vurgulayarak, "BMGK'da tasarının kabul edilmemesi halinde BM Genel Kurulu, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İnsan Hakları Konseyi gibi seçenekleri değerlendireceğiz. Yine de sonuç alınamaması durumunda uluslararası barış konferansı toplamayı seçenekler arasında bulunduruyoruz. Fransa ve Rusya bu fikirle ilgileniyor" ifadesini kullanmıştı.
Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları da geçen hafta sonu Kahire'de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın katılımıyla olağanüstü toplanmış ve İsrail'in, Filistin topraklarındaki işgalini bitirmek için BMGK'ya karar tasarısı sunmayı, bu konuyu BMGK'ya üye ülkeler, bölgesel, kıtalararası ve uluslararası gruplarla istişareye devam etmeyi içeren Arap Eylem Planı'nı kabul etmişlerdi.